Zo zorgt te weinig slaap voor overgewicht

De zomertijd is weer ingegaan, de klok ging een uur vooruit en dat betekende een uur korter slapen afgelopen weekend. 
Je biologische wekker zorgde daar wel voor.
En vandaag voel je je misschien ook niet zo uitgeslapen? 

Je lichaam heeft een interne biologische klok met een 24-uurs cyclus.
Dit wordt aangestuurd vanuit je hersenen en werkt als een wekker om honger, dorst en slaap te activeren. Ook je lichaamstemperatuur, bloeddruk, het niveau van je hormonen en glucose in je bloed wordt erdoor geregeld. Niet gek dus dat zo'n uur tijdverschil je systeem in de war stuurt!

Als je chronisch te weinig slaap krijgt en onvoldoende ontspanning, raken je stofwisseling en hormoonsysteem van slag.
Dat geeft allerlei klachten en kan op den duur invloed hebben op je gewicht. Slaapgebrek verstoort het evenwicht tussen de hormonen (leptine en ghreline), die ook je eetlust en verzadiging reguleren. Zo komt het dat te weinig slaap zorgt voor meer eetlust
Daarnaast zorgt vermoeidheid voor snoepen (reactie van je lichaam om je energieniveau op te krikken) en zul je minder geneigd zijn om voldoende te bewegen. Samen kan dit ook zorgen voor extra kilo's. 

Heb jij (net als ik) ook last van dat uur verschil?

  • Ga dan JUIST naar buiten voor daglicht en beweging! Zet je ertoe, want het is goed voor je biologische klok. Je biologische klok is nodig voor goede slaapkwaliteit en je overdag fit voelen.
     
  • Verder is het belangrijk om direct het nieuwe ritme op te pakken. Ga dus op de gewone tijd voor jou naar bed vanavond en sta op je gebruikelijke tijd op.

« Terug naar het overzicht