Word je dik van bananen?

Een banaan bevat gemiddeld 100 kcal, dat is iets meer dan het gemiddelde in een portie ander fruit. Verder bevat het meer zetmeel (koolhydraten), daarom heeft het de naam een dikmaker te zijn. Maar klopt dat ook?

Bananen leveren wel wat meer calorieën maar daar krijg je veel voeding voor terug, namelijk B-vitamines, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium. 

Het zetmeel in bananen is een speciale soort, dat niet afgebroken wordt in je darmen, maar via je ontlasting je lichaam weer verlaat. Dit noem je resistent zetmeel, het belangrijkste kenmerk hiervan is dat het onverteerbaar is. Het werkt dus anders dan gemodificeerd zetmeel, wat in bewerkte voeding wordt gestopt.

Ook als je wilt afvallen is een banaan een goed tussendoortje.
Het geeft je lang energie door de vezels en het kan je behoefte aan zoetigheid bevredigen, zodat je niet aan het snoepen slaat.

Verder zijn bananen goed voor je gezondheid en kan regelmatig banaan eten helpen bij allerlei klachten vanwege:

  • tryptofaan (bij slecht slapen)
  • magnesium (bij stress en somberheid)
  • vezels (bij verstopping en diarree)
  • kalium (bij hoge bloeddruk)
  • ijzer (bij vermoeidheid en rusteloze benen)

Voedingsadviezen staan nooit op zichzelf, het blijft belangrijk om in het algemeen gezond te eten en te varieren met verschillende soorten fruit. Alleen dan krijg je alle voedingsstoffen binnen.


« Terug naar het overzicht