Welke voeding helpt bij stress?

Bij stress maakt je lijf hormonen aan, om je actief te maken voor de vlucht of het gevecht. 
Gezond is als cortisol (stresshormoon) in de ochtend hoog is en gaandeweg de dag langzaam afneemt. Voortdurend onder stress staan betekent de hele dag een te hoog cortisol met pieken en dalen. Dit zorgt op den duur voor somberheid, slecht slapen, vetopslag op de buik, angst en vermoeidheid.

Bovendien zorgt cortisol voor trek in zoet en vet. 
Dit soort voeding maakt het er niet beter op voor je lijf, je verstoort de hormoonbalans nog meer en het geeft vermoeidheid. Je kunt cortisol beter verlagen door gezonde voeding te kiezen, dat helpt om je beter te voelen en geeft energie.

Deze voeding helpt bij stress:

1. Omega-3 vetzuren
De beste bron is vette vis, zoals zalm, haring, makreel, sardientjes en ansjovis.
Het zit ook in plantaardige bronnen als walnoten, lijnzaad en lijnzaadolie, maar dat wordt minder goed opgenomen in je lichaam.

2. Vitamine C
Goede bronnen zijn: fruit (vooral kiwi en citrusfruit), groente (vooral rode paprika, broccoli, spruitjes, boerenkool) en aardappels.

3. Magnesium
Magnesium is het anti-stress mineraal. Het ontspant je spieren en bloedvaten en het speelt een rol bij het regelen van je bloeddruk en hartslag. Magnesium zit in heel veel voeding, vooral in paranoten, cashewnoten, amandelen, pinda's en pindakaas, bananen, groene bladgroenten, volkorengranen en pure chocolade. 

4. Tryptofaan
Het aminozuur tryptofaan bevordert de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Tryptofaan speelt verder een rol bij de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
Goede bronnen zijn: bananen, pure chocolade, noten, zaden en pitten.

Verder verminderen koolhydraten de negatieve gevolgen van stress.
Kies het liefst voor langzame koolhydraten, omdat vezels je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Neem bijvoorbeeld een banaan, die bevat vezels, magnesium, tryptofaan en vitamine C.

Ook is er verband tussen stress en overgang.
In de overgang gaat oestrogeen van hoog - via pieken en dalen - uiteindelijk naar laag. Je bijnieren gaan dan helpen met oestrogeen aanmaken. Omdat je bijnieren ook de taak hebben om cortisol aan te maken, krijgen ze vanaf de overgang een dubbele taak!
Als je veel stress hebt zijn je bijnieren vooral druk met het maken van cortisol en zal de aanmaak van oestrogenen minder goed lukken.

Dat zorgt voor:
1. meer last van overgangsklachten 
2. moeilijk kunnen afvallen 

Lees hier meer over afvallen in de overgang.


« Terug naar het overzicht