Welke supplementen heb je nodig in de overgang?

Op deze vraag kun je niet zomaar antwoord geven, het is persoonlijk.
Ik kom vaak tegen dat vrouwen een waslijst aan supplementen gebruiken. Meestal voorgeschreven door verschillende professionals onafhankelijk van elkaar, soms ook omdat het door de buurvrouw, in de Libelle of op internet aangeprezen werd.

In de overgang ontstaat er een verhoogde behoefte aan sommige voedingsstoffen.
Voorbeelden daarvan zijn vitamine D, calcium en magnesium. Verder gaan sommige vitamines, mineralen of voedingsstoffen een grotere rol spelen, omdat ze betrokken zijn bij hormoonaanmaak. Voorbeelden daarvan zijn omega 3 vetzuren en cholesterol.

Maar betekent dit dat het nodig is om dit in voldoende mate binnen te krijgen met behulp van supplementen?
De genoemde voedingsstoffen zitten in je voeding!
Er kunnen redenen zijn om supplementen te gebruiken, als je bepaalde voeding niet wilt of kunt eten. Maar meestal krijg je het al binnen via wat je eet. 

Supplementen worden vaak voorgeschreven vanuit een verdienmodel.
Let er maar eens op hoe vaak die twee dingen aan elkaar gekoppeld zijn.

Verder is het zeker niet ongevaarlijk om zomaar allerlei supplementen te gebruiken, je loopt het risico op een overdosis. 
Overdosis kan eigenlijk alleen maar via supplementen. Soms ontstaat er stapeling (in je vet of bloed) als je bijvoorbeeld multipreparaten gebruikt. Zo kan het gebeuren dat je omega 3 slikt via een multivitaminepil en daarnaast ook visoliecapsules. Als je dan ook nog vis eet, krijg je veel meer binnen dan nodig is. Visoliecapsules slikken is alleen nodig als je geen vis eet. Elke week een portie van 100 gram vette vis is voldoende om genoeg omega 3 binnen te krijgen.

Ga dus verstandig om met supplementen en wees kritisch.
Als je je beter voelt na het slikken van een supplement, is dat nog geen enkel bewijs dat je het nodig had. Dat kan ook placebo-effect zijn of het gevolg van iets anders...
De Gezondheidsraad adviseert alle vrouwen vanaf 50 jaar 10 microgram vitamine D3 te slikken. De rest van de adviezen is persoonlijk. 

Ben je onzeker of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt? 
Laat eens een voedingsanalyse doen!
Dan weet je waar de aandachtspunten zitten en meestal kunnen de pillen dan de deur uit. Tel uit je winst :) 


« Terug naar het overzicht