Wat bruin vet te maken heeft met afvallen

Vrouwen hebben meer vet dan mannen, dat is een feit. Dat is nodig voor de vrouwelijke taken als zwangerschap en borstvoeding, het zorgt voor voorraad en overleving van moeder en kind.

Voor vrouwen is het normaal om tussen de 23% en 33% vet te hebben.
Tussen de 33% en 40% is te hoog en boven de 40% is zeer hoog.

Er zijn twee verschillende typen lichaamsvet:

  1. Wit vet zorgt voor bescherming van je organen, voor isolatie en voor energieopslag in je lichaam. 
     
  2. Bruin vet gebruikt juist energie om warmte te produceren, het is actief vet! Bruin vet verhoogt je verbranding en houdt je lichaam op temperatuur.

Dit is belangrijk voor overleven en daarom zit het bruine vet rond je hart, wervelkolom (zenuwstelsel), nieren, je hals en je sleutelbeen. Baby’s hebben veel bruin vet om zo op temperatuur te blijven.

Als je overgewicht hebt, heb je minder bruin vet dan wanneer je slank bent.
Maar het goede nieuws is dat je het kunt stimuleren, want bruin vet werkt net als spierweefsel: als je het niet prikkelt neem het in volume af. En vrouwen hebben hier een voordeel boven de mannen, want vrouwen kunnen wit vet makkelijker omzetten in bruin vet.

Bruin vet wordt geactiveerd bij kou. Als je het koud hebt zorgt bruin vet voor warmte.
Je kunt aanmaak van bruin vet stimuleren door jezelf niet teveel te verwennen met warmte. Elke dag naar buiten, juist als het koud is, is dus goed. Verder kun je de verwarming een graadje lager zetten en koud douchen.

Visceraal vet
Een deel van je vet zit direct onder je huid. Ander vet wordt dieper opgeslagen, het zogenaamde visceraal vet of orgaanvet. Een beetje van dit vet is nodig, want het geeft bescherming van je organen. Teveel van dit vet verstoort de werking van je vitale organen zoals je nieren, lever en milt. Je kunt je voorstellen dat dit schadelijk is voor je gezondheid. 

Je kunt dit vet overigens ook hebben als je slank bent, het is inwendig vet. Dit is deels genetisch bepaald, maar heeft ook verband met je leefstijl.

Buikvet
Buikvet bestaat dus voor een deel uit visceraal vet. In de overgang krijgen vrouwen meer buikvet. Dit proces is niet tegen te gaan, maar je kunt er wel voor zorgen dat het niet uit de hand loopt.

Teveel buikvet is een bedreiging voor je gezondheid.
Buikvet zorgt voor meer ontstekingseiwitten en aanmaak van hormonen die je stofwisseling in de war brengen. Dit verhoogt het risico op hoge bloeddruk en zorgt voor verminderde insulinegevoeligheid. Dat geeft op haar beurt weer verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Zo kom je in een negatieve spiraal voor je gezondheid terecht.

Meten
Je kunt visceraal vet het meest betrouwbaar meten met een CT-scan of MRI. Maar ook je middelomtrek meten is een goede indicatie. Een te grote buikomvang is een aanwijzing dat er behalve op je buik ook rond je interne organen te veel vet kan zijn opgeslagen

Lees hier hoe je je middelomtrek moet meten!

 


« Terug naar het overzicht