Tips tegen hormoonzweet tijdens de overgang

Misschien kijk je er raar van op, maar het is echt waar: je lichaamsgeur kan veranderen als je in de overgang bent. Dat komt door de hormonale veranderingen. Als je vrouwelijke hormoon oestrogeen afneemt, wordt in verhouding het mannelijk hormoon testosteron wat hoger. Dat zorgt ervoor dat je lichaamsgeur verandert en wat mannelijker wordt.

Wat is dan een mannelijke geur?
De geur van testosteron valt niet uit te leggen via het papier, maar zet je neus maar eens wijd open als je in mannelijk gezelschap bent. Ik denk zelf altijd aan de geur die mijn vader vroeger had...

Zwangerschap
Vrouwen met kinderen weten ook dat je in een zwangerschap opeens geur anders beleeft. Iets wat je altijd lekker vond, stinkt opeens en andersom. Dat is hetzelfde fenomeen met veranderingen in hormonen.
Een sterker reukvermogen kan dus ook uitvergroten dat je jezelf vindt stinken!

Hormoonzweet
Daarnaast kan ook de geur van je zweet veranderen. 
Normaal zweet is geurloos en gaat pas ruiken als het in contact komt met bacteriën. Hormoonzweet wordt gemaakt door andere klieren, die vooral zitten op plekken waar je haargroei hebt, zoals in je oksels en liezen. Dit zweet heeft een scherpe en indringende geur.
Normaal zweet heeft als functie om te koelen en afvalstoffen kwijt te raken, terwijl hormoonzweet een reactie is op laag oestrogeen. Dat verklaart ook opvliegers en meer zweten. 

Deze dingen kun je doen om je lichaamsgeur te beïnvloeden:

 • Drink veel water.
   
 • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en sterke kruiden.
   
 • Minder met koffie en alcohol, daar ga je meer van zweten.
   
 • Gebruik een anti-transpirant deodorant, die gaat de geur van je zweet te lijf. Een anti-perspirant deodorant vermindert vooral de aanmaak van zweet.
   
 • Nog beter is om een deo te gebruiken met zinkoxide en zuiveringszout, google er maar eens op!

In de basis kun je zorgen voor meer balans in je hormonen, dat kun je doen met voeding en leefstijl.
Wil je hier meer van weten, vraag dan het gratis e-book aan!
 

« Terug naar het overzicht