Tips bij vocht vasthouden in de overgang

Vocht is heel belangrijk voor je lichaam, er ligt een heel systeem onder dat precies regelt dat er voldoende vocht beschikbaar is voor processen en je cellen. Als er onbalans is houd je vocht vast. Vocht vasthouden merk je aan zwelling van je voeten, handen en/of enkels, een gevoel van stijfheid of pijn op bepaalde plekken in het lichaam en gewichtsschommelingen.

Niet alleen warm weer zorgt voor vocht vasthouden, ook een te hoge zoutinname, medicijngebruik en een ontregelde hormoonbalans zijn de boosdoeners.

Oestrogenen hebben een dubbele werking op je gewicht. 
Ze spelen een rol bij de aanmaak van vet en het vasthouden van vocht. Door deze twee mechanismen kunnen ze een gewichtstoename veroorzaken als ze in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron.
Dat zie je duidelijk voor een menstruatie of tijdens de overgang. 

Je kunt wat doen om vocht af te drijven, maar natuurlijk is het beter om bij de oorzaak te beginnen.

3 tips bij vocht vasthouden:

  1. Goed blijven drinken is belangrijk. Als je lichaam vocht tekort komt, gaat het juist (nog) meer vocht vasthouden. Kies vooral water en kruidenthee.
     
  2. Let op je zoutgebruik. Naast de zoutpot, kan het zo zijn dat je teveel zoute producten gebruikt (zoals kaas, soep, kruidenmixen, vleeswaren, broodbeleg, sauzen etc.). Zout zorgt voor vocht vasthouden, de boosdoener is natrium.
     
  3. Eet veel groenten en fruit, daar zit zowel water als kalium in. Kalium is nodig voor de balans in je vochthuishouding, het is de tegenhanger van natrium (zout).

 


« Terug naar het overzicht