Rode gistrijst tegen een hoog cholesterol?

Rode gistrijst komt oorspronkelijk uit China en is eigenlijk gewone witte rijst die is gefermenteerd door een gistsoort. Dit laat een rode kleur achter in de rijst.
In rode gistrijst zit de stof monacoline K, dit is een natuurlijk statine.

Iets wat natuurlijk is, is niet per definitie veilig om te gebruiken. Het gevaar zit in de hoeveelheid van deze stof, het kan in elke tablet anders zijn. Dat komt omdat de supplementen niet zijn gestandaardiseerd. Je hebt dus geen controle over hoeveel statine je binnenkrijgt. Verder kunnen deze supplementen een giftige stof (citrinine) bevatten.
In België en Zwitserland is dit product verboden.

Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen.
Rode gistrijst wordt vooral gebruikt als natuurlijke statine tegen een te hoog cholesterol. Eigenlijk gebruik je dan medicijnen op eigen houtje zonder medisch toezicht of deskundig advies van een arts.

  • Statines staan er bekend om dat ze klachten geven. Deze klachten kun je net zo goed krijgen van de statines in rode gistrijst.
     
  • Slik je medicijnen, dan kan er gevaarlijke wisselwerking optreden. Gebruik een dergelijk voedingssupplement dus nooit zomaar zelf, maar overleg altijd eerst met je huisarts.
     
  • Statines zijn gevaarlijk voor mensen met spier-, lever- en nieraandoeningen.
     

Een hoog cholesterol is meestal het gevolg van verkeerde eet- en leefgewoonten en overgewicht. Het kan ook erfelijk zijn, maar dat komt veel minder vaak voor. Vrouwen krijgen vanaf de overgang ook vaker een hoog cholesterol, door het wegvallen van de beschermende werking van oestrogenen. 
Allereerst is afvallen en de gezonde leefstijl leren dan de aangewezen weg om verbetering te krijgen. Ik merk ook in mijn praktijk dat vrouwen met een te hoog cholesterol verbeteren. Dat is het gevolg van minder buikvet en gezond eten. Vooral gezonde vetten en vezels spelen een hoofdrol daarbij.
En het mooie is dat de gezonde leefstijl alleen maar positieve bijwerkingen heeft!

Wil je persoonlijk voedingsadvies voor een te hoog cholesterol?
Informeer hier wat ik voor jou kan betekenen!

 

« Terug naar het overzicht