Rauwkost of gekookte groente, wat is gezonder?

Groente zit boordevol vitamines en mineralen en is daarom heel gezond. Belangrijk is dan wel dat die voedingsstoffen ook daadwerkelijk opgenomen worden in je lichaam.
Gekookte groente is makkelijker te verteren en wordt beter opgenomen door je lichaam dan rauwe groente. 
Zo wordt betacaroteen uit gekookte worteltjes beter opgenomen dan uit de rauwe versie en datzelfde geldt voor lycopeen uit tomaten.

In gekookte vorm is het minder moeilijk om genoeg groente binnen te krijgen, want van rauwe groente moet je veel eten om aan minimaal 250 gram te komen. Denk maar eens aan zo'n zak rucola van 75 gram, daar heb je een hele kluif aan om die op te eten :)
Tip: eet ook rauwkost met wat meer gewicht, zoals worteltjes en bleekselderij. 

Rauwkost is ook gezond en verzadigt goed, omdat je er vaak flink op moet kauwen. Sommige soorten groente eet je ook alleen maar rauw, zoals bijvoorbeeld sla. 

Bij gekookte groente is het verlies van voedingsstoffen een aandachtspunt.
Als je groente kookt, reken dan de hoeveelheid die je binnenkrijgt NA bereiding.
Vooral van slinkgroente (zoals spinazie, witlof of kool) moet je dus meer kopen om voldoende over te houden op je bord. Kook groente kort en in weinig water, om te voorkomen dat je vitamine C en andere voedingsstoffen met het kookvocht door de gootsteen spoelt.
Tip: gebruik het kookvocht bij de maaltijd bv in een saus of jus, want daar zitten veel voedingstoffen in!

Belangrijk is dus om dagellijks zowel rauwkost als gekookte groente te eten. 
Dat maakt het makkelijker om de juiste hoeveelheid groente en alle voedingsstoffen binnen te krijgen. De aanbevolen hoeveelheid groente per dag is minimaal 250 gram. 


« Terug naar het overzicht