Plantaardige melkvervangers, wat is de beste keus?

Plantaardige melk is populair.
Er zijn al vele soorten te koop zoals sojamelk, amandelmelk, havermelk, kokosmelk en rijstmelk. Dit wordt natuurlijk ingegeven door nieuwe inzichten over plantaardig eten, minder dierlijk eten is beter voor je gezondheid en voor onze planeet.

Als je deze plantaardige melksoorten vergelijkt met koemelk, dan zijn er verschillen wat voedingswaarde betreft. 
Er zitten vaak minder of nauwelijks eiwitten in, dat is dus een nadeel.
Let er verder op dat er vitamine B12 en calcium in zit, want dat zijn de voedingsstoffen waar je deze bronnen voor nodig hebt.

Sojamelk en -yoghurt zijn de enige zuivelvervangers die volwaardig zijn, ze bevatten alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden!
Als je vergelijkt met dierlijke zuivel zit er minder verzadigd vet in en juist meer vezels, dat zijn (nog meer) pluspunten.
Verder bevatten alleen soja-eiwitten alle essentiële aminozuren, het is om al deze redenen de beste keus als plantaardig alternatief voor zuivel.  

Soja levert ook isoflavonen – plantaardige oestrogenen - die juist voor vrouwen vanaf de overgang een positief effect kunnen hebben op overgangsklachten en gezondheid. Om hiervan te profiteren is het nodig om soja dagelijks in een bepaalde hoeveelheid te gebruiken. Sojazuivel is hier heel geschikt voor, dat kun je makkelijk elke dag kiezen.

Hier lees je meer over soja!
 


« Terug naar het overzicht