Is het de overgang of je schildklier?

Overgangsklachten lijken verdacht veel op de klachten die bij schildklierproblemen horen.

  • Klachten als gejaagdheid, zweetaanvallen, hartkloppingen en een verstoord menstruatiepatroon horen zowel bij de overgang als bij een te snel werkende schildklier.
     
  • Gewichtstoename, somberheid, vergeetachtigheid en vocht vasthouden horen juist bij een te traag werkende schildklier en kunnen ook in de overgang voorkomen.

Schildklieraandoeningen komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ongeveer 5 keer zoveel. 
Problemen met de schildklier ontstaan nogal eens in de overgang, niet zo gek als je bedenkt dat de overgang je hormoonbalans in de war stuurt. Je hormonen staan allemaal in verband met elkaar en raken dan makkelijk ontregeld. Vooral progesteron beinvloedt je schildklierwerking. 

Als je klachten samengaan met verandering in je menstruatiepatroon is het waarschijnlijk dat je klachten bij de overgang horen. Zeker als je het combineert met je leeftijd.
Als je klachten eenduidig bij een te trage of juist bij een te snelle schildklierwerking horen, is de kans groot dat er toch iets aan de hand is met je schildklier.
Als je twijfelt of je schildklier wel goed werkt, kun je bij de huisarts vragen om een test. Dit is vrij eenvoudig vast te stellen in je bloed.

Vrouwen die medicatie gebruiken voor een schildklierprobleem hebben door onderlinge beïnvloeding vaker en ernstiger last van overgangsklachten.

 


« Terug naar het overzicht