Is eten uit de Airfryer gezond?

In het algemeen kun je zeggen dat patat en gefrituurd eten niet gezond is. Dat komt niet alleen door het hoge vetgehalte en de calorieën, maar ook door een hoog gehalte aan acrylamide.

Acrylamide is een kankerverwekkende stof die in zetmeelrijke producten zit, die op hoge temperaturen worden gebakken. Zoals patat dus, maar ook chips, koek en snacks met korstjes horen daar bij. Voor in de Airfryer gebakken patat liggen de getallen iets anders, afhankelijk van hoe je de patat maakt, maar het is een goede reden om de Airfryer niet te vaak te gebruiken.

De Airfryer is eigenlijk een heteluchtoventje. Het is veel kleiner dan een gewone oven en door een speciaal luchtcirculatiesysteem is het resultaat veel beter dan in de gewone oven.

Omdat er geen vet in de pan hoeft voor de bereiding, bevatten deze producten minder vet. Dit geldt vooral als je verse producten in de Airfryer doet en geen voorgebakken producten. Die zijn namelijk al met vet voorbewerkt en bevatten dus wel vet. Zelf voorbakken is best een klus en duurt lang. Het is de vraag of je dat wel gaat doen?

Dit zijn de getallen van een gewone gefrituurde kroket in vet versus een kroket uit de Airfryer.

•        Een gefrituurde kroket bevat 218 kcal, 7,1 gram eiwit, 13,3 gram vet, verzadigd vet 4,6 gram. 16,9 gram koolhydraten en 1.17 gram zout

•        Een kroket uit de Airfryer bevat 200 kcal, 6,2 gram eiwit, 12.0 gram vet, verzadigd vet 4,4 gram, 16,0 gram koolhydraten en 1,12 gram zout.

Je ziet dus dat het resultaat niet zo spectaculair is, als je misschien had gedacht!?

 


« Terug naar het overzicht