Help ik heb een slome verbranding!

Je ruststofwisseling is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Je kunt een langzame stofwisseling hebben en je kunt geluk hebben met een snelle stofwisseling. Dan kun je meer eten zonder dik te worden, omdat je lichaam de energie ook daadwerkelijk gebruikt. Bij een lage stofwisseling is het andersom en kun je van weinig eten al zwaarder worden.

Je energieverbruik heeft ook te maken met de verhouding vet en spieren in je lichaam. 
Spieren gebruiken altijd energie, maar vet is lui. Vrouwen hebben dus al een achterstand op mannen, want mannen hebben meer spieren en minder vet.

Daarnaast hebben jongere mensen een hogere ruststofwisseling dan oudere.
Dit komt door actievere lichaamscellen. Bij het ouder worden verandert bovendien de lichaamssamenstelling, je spierweefsel neemt af en je vetweefsel toe. Dit gebeurt er precies in de overgang, dat is een van de redenen dat je door de hormoonveranderingen aankomt.

Ben je te zwaar en heb je een hoog vetpercentage?
Dat heeft dus ook te maken met een slome verbranding!

Hoe krijg je een snellere verbranding?

 1. Meer bewegen.
  Met bewegen verbruik je energie en kweek je meer spierweefsel. Zo wordt je vetpercentage lager en krijg je meer spieren die ook energie verbruiken, wat je verbranding verhoogt. Vooral krachttraining helpt!
   
 2. Afvallen.
  Je verbranding gaat bij afvallen steeds beter draaien, omdat het aandeel vet in je lichaam afneemt. Je moet dan wel zorgen dat er spierweefsel voor terug komt, want het gaat om de verhouding.
   
 3. Genoeg (water) drinken.
  Voor een goede vetverbranding is voldoende vocht nodig. Genoeg is dan minimaal 1,5 liter per dag.
   

« Terug naar het overzicht