Crackers of brood als je wilt afvallen?

Crackers zijn populair en worden vaak gebruikt in plaats van brood.
Vrouwen die willen afvallen denken zo calorieën te besparen en zo effect te krijgen op de weegschaal. 
De vraag is of het echt helpt voor je gewicht?  

Dit zijn 3 valkuilen:

1.   De calorieën

In crackers zitten meestal wat minder calorieën dan in een boterham, maar zeker niet in alle crackers. Er zijn er bij die meer calorieën bevatten dan een boterham. Voor afvallen is het veel beter om op voedingswaarde te letten dan op calorieën. Als je crackers eet, heb je vaak ook weer sneller honger en ga je snaaien. 

2.  Het beleg 

Een boterham vervang je vaak door twee crackers. Op twee crackers doe je meer beleg dan op 1 boterham. Het voordeel aan calorieën heb je zo al snel ongedaan gemaakt, in het beleg zitten meestal meer calorieën dan in een cracker of boterham. 

3. De voedingsstoffen

Het vezelgehalte in crackers wisselt sterk per merk en soort. Zeker als je voor een volkorenboterham kiest, kun je er met een cracker niet zo snel tegenop. Volkorenbrood is altijd van 100% volkorenmeel gemaakt, dus van de hele graankorrel. Dat is in de Warenwet zo geregeld. Voor crackers geldt dit niet, die mogen dus volkoren heten, zelfs als er maar een beetje volkorenmeel in zit. 
In brood zit ook ijzer en jodium, beide mineralen zijn heel belangrijk voor vrouwen.

Het is prima om ook eens crackers te eten, goed voor de variatie.
Maar vervang brood niet structureel door crackers, want dan loop je zeker goede voedingsstoffen mis. Vooral een tekort aan jodium is dan een reëel probleem. Jodium is belangrijk voor een goed werkende schildklier en dat is weer belangrijk voor afvallen. 

 

« Terug naar het overzicht