Waarom afvallen zo lastig is in de overgang

Afvallen is niet makkelijk, zeker niet als je in de overgang komt. Het is ook nog andersom: in de overgangsjaren neemt het gewicht en buikvet bij de meeste vrouwen toe. Soms is het al moeilijk om op gewicht te blijven, laat staan af te vallen.

In de overgang heb je te maken met hormoonschommelingen, er zijn periodes van hoog en van laag oestrogeen.
Oestrogenen zorgen voor vocht vasthouden en voor vetopslag. Als je in een fase van hoog oestrogeen zit is afvallen dus echt lastig. Het goede nieuws is dat je ook periodes laag zit en dus wel af kunt vallen. Verder is het belangrijk om te weten dat je met voeding en leefstijl ook invloed hebt op je hormoonbalans. Als je doel is om je hormonen beter in balans te krijgen, kun je ook beter afvallen.

In je vruchtbare jaren ben je hoog oestrogeen. Daar hoort een vrouwelijk figuur (peer) bij, heel overdreven is dat de wespentaille en het vet op heupen en billen. Na de overgang is je oestrogeen laag en dat zorgt voor een meer mannelijk figuur (appel), het vet gaat dan meer bij de buik zitten in plaats van op je heupen en billen. Dit is ook een oplossing van je lichaam voor het oestrogeengebrek, je kunt namelijk zelf oestrogeen aanmaken in je buikvet.

Vrouwen vanaf de overgang hebben minder calorieën nodig.
Vaak blijf je uit gewoonte hetzelfde eten wat je altijd gewend was en het teveel wat je binnenkrijgt blijft in vet aan je buik plakken.

Hoe komt het dat je vanaf de overgangsjaren minder calorieën nodig hebt?

  1. Je krijgt meer vet door de hormoonveranderingen en vet is lui. Spieren gebruiken altijd energie en zijn belangrijk voor je verbranding, daarom is het nodig om te blijven bewegen en zo je spiermassa op peil te houden.
     
  2. Ouder worden en sommige overgangsklachten (vermoeidheid, gewrichtspijn, somberheid, lusteloosheid, slecht slapen enz) zorgen voor minder activiteit en zo voor een lagere energiebehoefte.
     
  3. Je groeihormoon neemt af met de jaren. Groeihormoon speelt een belangrijke rol bij vetafbraak en spieropbouw. Je lichaam kan deze processen dus steeds minder goed aan.

Vanaf de overgang kun je dus minder calorieën hebben dan voorheen, dit kan oplopen tot wel 300 kcal per dag!
Goede en voedzame keuzes maken is dan nodig om niet teveel binnen te krijgen. Verder helpt een tevreden lijf, dat voorzien wordt van alle voedingsstoffen. Bij tekorten gaat je lijf zeuren en ervaar je vaak trek of honger. En dat is je grootste vijand als je wilt afvallen!

Bovendien is het goed om met je voeding voor je hormonen te zorgen.
Voeding heeft effect op je hormonen en kan zo klachten veroorzaken als vermoeidheid, slecht slapen, vergeetachtigheid en somberheid. Hormonen worden aangemaakt met behulp van voedingsstoffen die je via je voeding aan moet leveren. Als dit proces niet goed gaat (lees: als je niet de juiste dingen eet), ervaar je meer klachten.

Er zijn dus verschillende invalshoeken om mee aan de slag te gaan als je wilt afvallen, zeker als je in de overgang bent. 

Lees hier verder:

het koolhydraatarme menu is slecht voor vrouwen in en na de overgang

de oplossing bij stuiterende hormonen in de overgang


Waarom afvallen zo lastig is in de overgang
« Terug naar het overzicht