4 voordelen van de overgang

Over de overgang wordt vooral negatief gedacht en gepraat.
Je wordt oud en onvruchtbaar, je krijgt opvliegers en klachten die je het leven zuur maken.

Hoe kun je de overgang positief leren zien en ervaren?
Ik ben zelf jong in de overgang gekomen, ik ben nu 53 jaar en al jaren na de menopauze.
Maar ik voel me goed en noem ook graag eens de voordelen die de overgang je biedt.

1.    Nooit meer ongesteld!
Voor de meeste vrouwen klinkt dit als muziek in de oren. Nooit meer ongesteld! Tijdens de overgang wisselen meestal de periodes van veel en weinig bloedverlies zich af. Maar er komt een dag dat je menstruatie helemaal stopt.

2.    Veel stabieler
Veel vrouwen zullen het herkennen, je cyclus zorgt altijd voor ups en downs in je emoties en je stemming. En dat is voorbij! De kans is groot dat je je een stuk stabieler voelt en dat je een ander mens wordt. Voor mij gaat die vlag in ieder geval op en ik ben er blij mee!

3.    Zorghormonen nemen af
Oestrogenen worden ook wel zorghormonen genoemd. In de periode dat je vrouwenlijf rijk is aan oestrogenen ben je vruchtbaar en in staat om je moederrol te vervullen. Als de oestrogenen in de overgang van hoog naar laag gaan, word je minder moederlijk en zorgzaam en kies je makkelijker voor jezelf. Nu is het jouw beurt na vaak jaren van zorg voor je kinderen en je gezin! Je ziet dan ook vaak dat vrouwen in deze fase van hun leven het roer omgooien. Ze veranderen vaker van beroep of gaan een eigen bedrijf beginnen. Van dat laatste ben ik zelf ook een voorbeeld.

4.    Er breekt een nieuwe fase van je leven aan.
De overgang markeert vaak het begin van een nieuwe fase van je leven. We worden steeds ouder en dat betekent ook dat je leven (hopelijk) nog lang niet voorbij is, je kunt nog jaren mee! De gedachte dat je afgedaan hebt na de overgang is achterhaald, je kunt genieten van meer vrijheid, tijd met je partner, je vrienden, dingen oppakken die je op je wensenlijst had staan zoals reizen of een hobby. Een soort tweede leven dus :)

Dus laat de overgang niet aan je neus voorbijgaan!  
In mijn praktijk zie ik het gebeuren: er komen vaak sterke vrouwen uit de overgang tevoorschijn!


4 voordelen van de overgang
« Terug naar het overzicht