Vergeetachtig zijn in de overgang

Veel vrouwen ervaren achteruitgang van geheugen en concentratie in de overgangsjaren.
Het is mij zelf ook overkomen, terwijl ik altijd zo scherp was. Ik wist vrijwel alles uit mijn hoofd, zelfs postcodes en telefoonnummers van kennissen (ja, zo oud ben ik :)). En een afspraak vergeten, dat was ondenkbaar voor mij.
En toch gebeurde mij dat toen ik in de overgang kwam.
Het punt was wel dat ik niet wist dat het de overgang was, ik was daar nog veel te jong voor. Ik heb daarom even gedacht dat ik iets ergs had, zoals een hersentumor of Alzheimer. En dat hoor ik wel vaker van vrouwen, het kan heel beangstigend zijn.

Het kan voelen als een soort vaagheid in je gedachten, je krijgt het niet goed op een rijtje. Ook kan het zijn dat je moeilijker op woorden kunt komen, dat je woorden omdraait, iets zegt wat niet helemaal klopt of dat je de naam van iemand of je pincode niet meer weet.
Ook andere overgangsklachten als slecht slapen kunnen bijdragen aan een slecht geheugen en concentratieproblemen

Hoe zit dat?
Hormoonschommelingen en vooral het gebrek aan oestrogeen heeft invloed op je geheugen.
Dat dit zo is, is duidelijk, maar hoe het werkt moet nog verder onderzocht worden.
Volgens wetenschappers hebben oestrogenen ook een aandeel in het feit dat vrouwen veel vaker getroffen worden door Alzheimer dan mannen.

Gelukkig wordt je geheugen na de overgang meestal weer beter en herstelt het grotendeels.

Je kunt zelf ook wat doen met deze 5 tips tegen vergeetachtigheid:

  1. Ga elke dag wandelen, beweging heeft een gunstig effect op je hersenactiviteit.
  2. Train je brein en leer iets nieuws. Of het nu een muziekinstrument bespelen is, een andere taal of een spel, dat maakt niet uit.
  3. Drink geen alcohol (meer).
  4. Let op je voeding, eet gezond en in balans.
  5. Zorg voor genoeg ontspanning, juist ook als je slecht slaapt. Plan elke dag een uurtje voor jezelf en doe iets wat rust brengt of afleiding zoals yoga of kleuren. Of doe gewoon niets.

Vergeetachtig zijn in de overgang
« Terug naar het overzicht