Seksualiteit en de overgang

Relatieproblemen komen vaak voor als vrouwen in de overgang zijn. In mijn praktijk kom ik het erg vaak tegen. Als je lichaam verandert – zowel van binnen als van buiten – kan het moeilijk zijn verbinding te houden met elkaar. Als je partner je kan geven wat je nodig hebt in de overgangsjaren – een beetje extra liefde, geduld en begrip – kan het gelukkig ook goed gaan.

De meeste vrouwen krijgen vanaf de overgangsjaren te maken met een verminderd libido. 
Omdat de hormonen die voor je vruchtbaarheid zorgen laag worden na de overgang is het ook een logisch en biologisch mechanisme: je bent niet meer in staat tot het voortbrengen van nageslacht. Je lichaam zet daarom ook alles wat nodig is voor die taak op een laag pitje en dat zorgt voor minder zin in seks.
Het is dus normaal, vrijwel alle vrouwen hebben dat.

Het kan ook zijn dat je juist meer rust en gelegenheid vindt om seksualiteit te beleven, omdat je je beter kunt ontspannen. Vaak is je leven wat minder druk en weet je ook beter wat je wilt en fijn vindt.
Het kan dus ook beter worden!
Geen gedoe meer met menstruaties en ‘angst’ voor zwangerschap. 
Meer vrijheid in huis omdat de kinderen de deur uit zijn.
Psychologie speelt ook een rol.

Het voorspel wordt belangrijker.
Je vaten worden ouder en de doorbloeding minder goed. Hierdoor is er meer tijd nodig om opgewonden te raken. Dit geldt trouwens ook voor mannen. Om de spanning erin te houden, is een langere aanloop belangrijker. Het helpt om niet alles voor in bed te bewaren, maar ook door de dag heen momenten van verbinding te creëren, zeker vrouwen hebben dit nodig. Praten kan ook helpen, maar ben je niet zo’n prater, laat het dan merken.

Het kan soms ook gebeuren dat je op seksueel gebied een afkeer krijgt van je partner. 
Dat kan te maken hebben met veranderingen van geur, dat speelt namelijk een rol in seksuele aantrekkingskracht. Het onderliggende mechanisme is dat je ruimte nodig hebt voor jezelf en voor de veranderingen in je lichaam. Je hebt het al moeilijk genoeg met de veranderingen in je hormonen, dus even geen polonaise aan je lijf. 

In deze fase van je relatie kan het moeilijk zijn op allerlei fronten, omdat je een beetje verandert en je hormonen je uit balans brengen. Dat vraagt om liefde en geduld, wat mij betreft zijn dat waarden die bij een goede relatie horen. Als het al niet goed zat, komt dat makkelijk in deze jaren tot uiting. Dan is het de druppel die de emmer doet overlopen.

Praktische tips:

 1. Blijf met elkaar in gesprek. Benoem hoe je je voelt en wat jou helpt.
   
 2. Geef elkaar de ruimte en als je het niet krijgt: vraag erom!
   
 3. Bedenk dat het voor je partner ook lastig is, om opeens een vrouw te hebben die anders reageert en overal moeilijk over doet. Liefde is elkaar tegemoet komen en samen nieuwe wegen vinden.
   
 4. Humor maakt het onderwerp luchtiger. Lachen lucht op, dus doe dat zo vaak je kunt.
   

Lees hier verder:

6 tips om je beter te voelen bij mentale klachten in de overgang

De oplossing bij stuiterende hormonen in de overgang

 


Seksualiteit en de overgang
« Terug naar het overzicht