Peptalk voor vrouwen in de overgang

De overgang is net als de puberteit een fase in je leven waar je doorheen moet.
Er wordt veel negatiefs over geschreven, het is kommer en kwel.
Wat nu als je het eens anders bekijkt?
In mijn boek Jouw Menu in de Menopauze noem ik de overgang de herfst van je leven.
Het is jammer dat de zomer voorbij is, maar ook in de herfst kun je genieten van de natuur, mooi najaarsweer en prachtige kleuren.
Het is anders en uniek, wat bij de herfst hoort zie je niet in de zomer.
Geniet van deze dingen!

Om je blij te maken met wat voorbeelden:

 • Rust – de zomerdrukte is voorbij.
  De meeste toeristen zijn naar huis, de dagen worden korter, de fotoalbums zijn gemaakt. En nu kun je lekker gaan zitten en de foto’s bekijken. Het kan een fijn gevoel geven, maar ook een gevoel van falen. Hoe het ook is, het is niet meer terug te draaien. Vind rust in hoe het is gegaan.
 • Balans – meer tijd voor jezelf.
  Zorgen zit veel vrouwen in het bloed. Ook als het niet meer hoeft, blijven ze zorgen. Dat is prachtig en kan zorgen voor zingeving. Maar geef ook gehoor aan je behoefte wat meer naar binnen te keren.  Zorg eerst voor jezelf, dan kun je nog beter voor anderen zorgen. En het is ook fijn als er voor jou gezorgd wordt. In dat geval, neem het met beide handen aan.
 • Eigen wijsheid – wat heb je geleerd, wat waren jouw levenslessen?
  Je weet veel beter wat je wilt, wat je fijn vindt, waar je voldoening uit haalt. Wat is erop tegen om deze dingen te gaan doen? Je zou wel gek zijn als je het niet deed :)
 • Ruimte – je kunt blijven rennen als een kip zonder kop, maar is dat wat je wilt?
  Minder werken is best fijn, als je je dat kunt permitteren, maar anders werken kan ook.  Pak de ruimte die er is gekomen, alles hoeft niet volgepland.
 • Nagenieten – terugkijken kan weemoedig maken, wat jammer dat het voorbij is.
  Maar herinneringen blijven en daar kun je van nagenieten. Zo kun je vooruitkijken naar nieuwe dingen.

Deze fase in jouw leven heeft een functie.
Zoals je in de puberteit je weg zoekt en moet vinden in het leven en op zoek gaat naar je identiteit, zo is dat ook in de omgekeerde puberteit, de overgang genaamd. Er verandert vaak veel in deze tijd van je leven, dat vraagt om een reset.
Als je minder energie hebt, is het slim om de dingen die je energie opleveren een grotere plek te geven. Vrouwen in de overgang kunnen dat heel goed en veel beter dan in de vruchtbare jaren, zeggen wat ze willen. Stop met wat je afmat en waar je de balans mee kwijtraakt. Wat voor anderen doen maakt je blij, maar jezelf uitputtend wegcijferen is niet de bedoeling. Dat is wat vrouwen een groot deel van hun leven wel doen.
In de herfst kijk je erop terug, geniet je ervan na dat je toen de energie had, ben je trots op jezelf dat je deed wat je hart je ingaf. En was het een minder mooie zomer, bedenk dan dat je hebt gedaan wat je kon.

Kijk vooruit en ga met je eigen wijsheid aan de slag.
Geniet van mooie herfstwandelingen, van paddenstoelen zoeken, van het zonlicht door de herfstbladeren, van mooie foto’s maken van herfstluchten, van nieuwe kleuren, van een nieuw seizoen…
Deze herfst kan nog heel lang duren, dus maak er wat moois van!

Wil je spijkers met koppen slaan?
Bestel dan Jouw Menu in de Menopauze, een werkboek waar je lekker zelf mee aan de slag kunt. Lees HIER meer.


Peptalk voor vrouwen in de overgang
« Terug naar het overzicht