Overgang en hoog cholesterol
Cholesterol is een bouwstof voor je cellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt door je lichaam zelf gemaakt (ongeveer 75%), de rest krijgen we binnen met onze voeding.
Cholesterol is nodig voor je zenuwstelsel, voor het aanmaken van hormonen, gal en vitamine D.
Het is een belangrijke stof, die vaak alleen maar negatief genoemd wordt. Dat is dus onterecht!
HDL is de goede soort, terwijl (teveel) LDL slecht voor je is. LDL blijft namelijk plakken in je aders en zorgt zo voor aderverkalking. Vernauwingen in je aders kunnen leiden tot hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte, dat moet je dus zien te voorkomen.
In de overgang verandert er iets in je vethuishouding.
Oestrogenen stimuleren de vorming van het goede cholesterol en hebben zo een gunstige werking op de vetstofwisseling. Na de overgang wordt je oestrogeen laag en dan loop je deze gunstige werking dus mis. Daarom komt het veel voor dat vrouwen een te hoog cholesterol ontwikkelen vanaf de overgangsjaren!
Wanneer heb jij voor het laatst je cholesterol laten meten?
Als je rond de overgang zit, is het zeker geen overbodige luxe om dat gewoon nog eens over te doen. Een verhoogd cholesterol merk je niet, maar je kunt het wel hebben. Vraag je huisarts erom!
In mijn praktijk krijg ik vaak vrouwen die geen statines willen gebruiken vanwege de bijwerkingen. Vooral gewrichtspijn is een nare bijwerking, die je niet wilt. Je kunt zeker veel doen met je voeding en leefstijl om het slechte cholesterol eronder te houden!
Dit zijn in het algemeen de hoofdregels:
- Beperk verzadigd, dierlijk vet in je voeding en eet veel vezels om je LDL zo laag mogelijk te houden.
. - HDL kun je verhogen door veel te bewegen, elke dag minstens een half uur.
Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen?
Mail me vrijblijvend met je vragen.
« Terug naar het overzicht