Kunstmatige overgang, wat zijn de oorzaken?

De overgang kunnen we niet overslaan, het is net als de puberteit een fase van je leven die erbij hoort.
De meeste vrouwen komen (gelukkig) op natuurlijke wijze in de overgang.
Dit gebeurt als de productie van oestrogenen afneemt aan het einde van de vruchtbare leeftijd.

Maar het kan ook dat de overgang voortijdig begint.
Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn:

  1. Een medische ingreep, waardoor je oestrogeenproductie stopt of daalt.
  2. Een beschadiging van de eierstokken, dat gebeurt vaak na een baarmoederverwijdering.
  3. Hormoontherapie ter behandeling van borstkanker.

1. Als je eierstokken operatief worden verwijderd, stopt de productie van oestrogeen abrupt.
Je komt dan direct in de overgang. Dat kan al op jongere leeftijd zijn en dan kan dat veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Oestrogenen beschermen je tegen tal van ziekten en kwalen, dan moet je denken aan hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, diabetes en botontkalking.

2. Er zijn ingrepen waarbij het niet logisch te verklaren is dat je toch versneld in de overgang komt.
Een baarmoederverwijdering is hier een goed voorbeeld van. Bij een dergelijk operatie worden soms ook de eileiders verwijderd, omdat ze geen functie meer hebben. Je kunt toch geen kinderen meer krijgen zonder baarmoeder. Maar meestal blijven de eierstokken zitten, dat is om de hormonen niet te verstoren, want dat heeft - zoals gezegd – negatieve gevolgen voor de gezondheid van een vrouw. Toch gebeurt het vaak dat vrouwen in de overgang belanden na deze ingreep. Dat is te verklaren door beschadiging van de eierstokken, die dan hun werk niet meer goed kunnen doen.

3. Driekwart van de borstkankersoorten is hormoongevoelig. Direct na deze diagnose moet je stoppen met de pil of hormoongebruik en krijg je hormoontherapie.
Hormoontherapie is erop gericht om de hormoonaanmaak te blokkeren of remmen, hierdoor kom je direct in de overgang. Als je nog voor de overgang bent, worden de eierstokken verwijderd om te zorgen dat ze geen oestrogenen meer aanmaken. Dit stilleggen van de eierstokken kan ook met medicijnen.
Vanwege het abrupte zijn de klachten en opvliegers ook vaak erger. Omdat je ook geen hormonen tegen overgangsklachten kan gebruiken, ben je des te meer aangewezen op natuurlijke hulpmiddelen.

Voor alle vrouwen - maar in het bijzonder voor deze groep vrouwen - is het goede nieuws dat je zoveel kunt doen met voeding en leefstijl tegen overgangsklachten.

Wil je weten hoe?
Lees dan hier verder:

Slapeloze nachten in de overgang

Overgang en stemmingswisselingen

 

 

 


Kunstmatige overgang, wat zijn de oorzaken?
« Terug naar het overzicht