Het is lastig te meten wanneer de overgang is begonnen.
In de beginfase worden je menstruaties onregelmatig en dat is nu precies het probleem. Dat komt door de schommelingen in je hormonen en die zorgen ervoor dat je lastig kunt meten of er bepaalde hormoonspiegels verhoogd zijn. Meten is altijd een momentopname en meet je dus op een goed moment, dan kan het lijken of er nog niets aan de hand is.
Er is nog een probleem.
Als je hormonen gebruikt is de werking van de test ongeldig. Dan zou je eerst minimaal een maand moeten stoppen met hormoongebruik.
Onlangs had ik een vrouw in mijn praktijk van 49 jaar, zij wilde stoppen met de pil.
Ze moest daarna 3 maanden wachten of haar menstruatie weer op gang zou komen. Daarna stelde de huisarts een test voor en beweerde op basis van de uitslag dat ze echt na de menopauze was. Oestrogeen was niet meetbaar, dus dit was overduidelijk. Ik adviseerde haar om toch voorzichtig te zijn, omdat testen onbetrouwbaar is. En serieus, in de tijd daarna werd ze toch weer ongesteld.
De moraal van dit verhaal: een test is echt onbetrouwbaar!
Veel beter is om een periode te nemen (van minimaal een half jaar) waarin je het je lichaam zelf laat bewijzen dat het echt zo is. Als er geen menstruatie meer op gang komt, kun je niet meer zwanger worden. In de tussentijd kun je dan voor de zekerheid anticonceptie in een andere vorm gebruiken, bijvoorbeeld condooms.
Het onregelmatig worden of veranderen van je menstruatie is het meest betrouwbare meetinstrument of de overgang is begonnen.
Daarnaast zijn klachten als opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen en nachtzweten tekenen dat je in de overgang zit.
Als je hormonen gebruikt weet je niet hoever je bent, omdat je menstruatie kunstmatig is. Wel zou je dan overgangsklachten zoals opvliegers kunnen ervaren tijdens de stopweek. Ook als je een spiraal hebt, kun je er overgangsklachten doorheen hebben.
Meer tips en goede adviezen nodig?
Van harte welkom in het Opvliegercafé!