Krijg je borstkanker van soja?

Op internet vind je tegenstrijdige berichten over soja.
Dat komt omdat er in soja plantaardige hormonen zitten, die dezelfde werking hebben als het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Je noemt deze plantaardige oestrogenen ook wel isoflavonen. 

Soja uit voeding bevat maar kleine hoeveelheden plantaardige oestrogenen en zijn veilig bij gewoon gebruik (2 a 3 porties per dag).
Dat geldt niet voor sojasupplementen of sommige middeltjes tegen overgangsklachten, omdat je dan makkelijk een overdosis isoflavonen binnenkrijgt. 
Vanuit voeding is een overdosis isoflavonen niet mogelijk!

Oestrogenen hebben invloed op het risico om borstkanker te krijgen: hoe langer je lijf wordt blootgesteld aan oestrogeen, hoe hoger het risico. Vandaar dat zwangerschap en vroeg in de overgang komen je beschermen tegen het krijgen van borstkanker.

Er zijn verschillende soorten borstkanker, grofweg in te delen naar het moment waarop je het krijgt of gekregen hebt: voor of na de overgang.
Vrouwen die na de overgang borstkanker hebben gekregen, hebben zelfs een betere prognose als zij dagelijks sojaproducten gebruiken!

Vrouwen die hormoontherapie krijgen en bv Tamoxifen gebruiken, kunnen ook veilig sojaproducten gebruiken tijdens deze behandeling. Het verbetert de prognoses, het verkleint de kans om opnieuw borstkanker te krijgen en om aan borstkanker te overlijden.

Samengevat:

  • Soja uit voeding beschermt tegen het krijgen van borstkanker.
  • Soja uit voeding mag ook gebruikt worden tijdens hormoontherapie.
  • Soja uit voeding heeft een gunstig effect op de prognoses bij vrouwen die borstkanker hebben.

Dit hele verhaal geldt NIET voor supplementen met soja, hop of klaver (tegen overgangsklachten)!
Alleen normaal gebruik van soja uit voeding is veilig.


Krijg je borstkanker van soja?
« Terug naar het overzicht