Koolhydraatarm dieet is slecht voor vrouwen in en na de overgang
Het koolhydraatarme dieet is populair en ik kom bij vrijwel iedereen in mijn praktijk invloeden hiervan tegen. Vaak wordt brood weggelaten en wordt er veel vlees, vis, ei en kaas gegeten.
In deze blog wil ik er eens op ingaan wat de gevolgen hiervan zijn voor je gezondheid als je vrouw in de overgang bent en daarna.
Je voeding kun je indelen in de groepen koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je een van deze groepen wilt minderen, ga je onvermijdelijk meer eten uit de andere groepen.
Als je voeding uit balans is betekent dat ook dat je hormonen uit balans zijn.
Dat gebeurt er als je koolhydraten wilt minimaliseren, je houdt dan een voeding over met vooral veel vetten. Om genoeg eten binnen te krijgen wordt je voeding heel dierlijk. Soms wordt niet alleen brood weggelaten, maar ook fruit.
In een gezonde voeding is er balans tussen de verschillende voedingsstoffen.
Dat is nodig om alles binnen te krijgen wat je lichaam nodig heeft. Als je een van de groepen tot een minimum beperkt of zelfs weglaat, kun je je voorstellen wat er gebeurt.
Koolhydraten zijn niet alleen maar slecht, er zijn goede en slechte soorten. Het is een heel goed idee om suiker te skippen, maar niet om volkorenproducten, fruit, bonen en groente te verbannen. In dit soort producten zitten vezels die zorgen voor verzadiging, een goede stoelgang en een stabiele bloedsuikerspiegel.
Ook vetten kun je indelen in gezonde en ongezonde soorten. Verzadigde vetten zijn hard en bijna altijd dierlijk en hebben een negatieve invloed op je hart en vaten. Onverzadigd vet is meestal plantaardig (uitzondering is vis) en is nodig voor de aanmaak van hormonen.
Je hormonen worden ook niet blij van teveel vet in je voeding.
Vooral verzadigd vet in dierlijke producten verstoort de hormoonbalans en als je bijna geen koolhydraten eet is het onvermijdelijk dat je daar teveel van binnenkrijgt. 10% is het advies, dat is in een normale voeding al lastig om te halen.
Bovendien zorgt het ook voor meer overgangsklachten zoals opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen.
Voor vrouwen in en na de overgang is het belangrijk om het accent te leggen op onverzadigd vet.
Om de hormonen in balans te houden of krijgen en om je cholesterol en dus je hart en vaten gunstig te beïnvloeden. Want als vrouwen in en na de overgang laag oestrogeen worden, valt de natuurlijke bescherming weg en ontstaat er vaker een verhoogd cholesterol en hartproblemen.
Afvallen kan ook prima met een gezonde voeding, waarin koolhydraten, eiwitten en vetten in balans zijn en je voor de juiste soorten kiest. Zo heb je ook een betere invloed op je hormonen en overgangsklachten en werk je aan je gezondheid voor de tweede helft.
Goed dus om naar het totaalplaatje te kijken en om afvallen niet boven je gezondheid te plaatsen.
Ik help je graag!
« Terug naar het overzicht