7 tips om gezonder, slanker en fitter te leven

Overgewicht komt in de meeste gevallen door een verkeerd eetpatroon en een verkeerde leefstijl. Als je daar niets in verandert, kun je een dieet volgen wat je wilt. Het maakt niet uit welke, afvallen zal dan nooit blijvend lukken.

Gun jezelf de tijd om een ander eetpatroon aan te leren. 
Het is belangrijk om realistisch te zijn, in stappen te denken en aan te sluiten bij je voorkeuren en je smaak. Hoe rigoureuzer je plan, hoe groter de kans dat het mislukt.

Het hoeft niet opeens allemaal anders, wel beter!  
Zo kun je afvallen zonder dieet, zonder honger en met blijvend resultaat.

Ik geef je tips om gezonder, slanker en fitter te leven:

1. Drink meer water 
Ban de frisdrank en de sapjes uit en ga over op water. Dat scheelt veel calorieën en suikers die je juist trek geven.

2. Kook zelf
Het is een misverstand te denken dat gezond koken veel tijd kost. In de tijd die je nodig hebt om eten af te halen, heb je met gemak iets gezonds op tafel getoverd. Wokken of roerbakken kan snel. Of kook dubbele porties als je meer tijd hebt.

3. Suiker in de ban
Suiker maakt je hongerig. Je bloedsuikerspiegel gaat aan de jojo en in het dal wil je meer suiker om weer hoog te komen. Dat geldt ook voor de zogenaamde gezonde suikers zoals honing en kokosbloesemsuiker. Kies voor langzame koolhydraten en eet lekker fruit en volkorenproducten.

4. Ga meer bewegen
Het is belangrijk om beweging te kiezen die je leuk vindt. Alles wat je doet omdat het hip is of omdat je vriendin het leuk vindt, houd je niet lang vol. En bij bewegen gaat het om volhouden. Ben je niet zo’n sporter? Ga dan op de fiets of lopend naar je werk, dan heb je twee vliegen in een klap.

5. Eet meer groente
Vrijwel elke Nederlander krijgt te weinig groente binnen. Maak er je doel van om dagelijks minimaal aan de 250 gram te komen. Meer is altijd beter. Combineer groente met je lunch of neem het tussendoor bv in een smoothie.

6. Zorg voor voldoende slaap.
Wie te weinig slaapt heeft een grotere eetlust. Te weinig slaap ontregelt je hormonen die verband hebben met eetlust en verzadiging. Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen en je goed te voelen.

7. Verminder je stress
Stress is heel slecht voor je lijf. Het ontregelt je hormonen en geeft ongewenste reacties op bijvoorbeeld je gewicht. Neem tijd voor jezelf, ook al heb je het nog zo druk. Doordenderen betekent dat je later tijd zal moeten maken om burn-out of ziek te zijn. 


7 tips om gezonder, slanker en fitter te leven
« Terug naar het overzicht