Je gebruikt meer soja dan je denkt!
Best vaak krijg ik de vraag of sojaproducten eten wel verantwoord is voor de planeet, in verband met de ontbossing door sojateelt. Het antwoord daarop is dat vlees eten de grote boosdoener is.
75% van alle soja die wordt geproduceerd in de wereld wordt gebruikt als veevoer.
Dat betekent dat er soja zit in alle dierlijke producten zoals vlees, kaas, zuivel en eieren. Omdat de voeding van de gemiddelde Europeaan dierlijk is, kom je dan uit op een verbruik van 60 kilo soja op jaarbasis.
- De helft van de producten die je koopt in de supermarkt bevat soja.
- Bijna 20% komt terecht in bewerkte voeding, zoals sauzen, margarine, dressing, koek, cake, chocola, pindakaas, ijs, snacks en kant-en-klaarmaaltijden.
- Maar 6% van de wereldproductie van soja komt terecht in de herkenbare ‘sojaproducten’ zoals sojamelk, sojayoghurt, sojasaus en vleesvervangers zoals tofu en tempeh.
Dit betekent dus dat juist vlees eten en een dierlijk eetpatroon hebben ervoor zorgt dat er steeds meer veevoer nodig is. En dat is de boosdoener voor de bomenkap in (vooral) Zuid-Amerika.
Er wordt nog steeds heel veel vlees gegeten en dat past niet in een duurzaam dieet. Het mooie is dat dit ook niet nodig is voor je gezondheid.
Een gemiddelde vleeseter gebruikt via dierlijke producten 5 à 6 keer zoveel soja als de gemiddelde planteneter (veganist). Een vegetariër die wel kaas, eieren en dierlijke zuivel gebruikt belandt daar ergens tussenin.
Genetisch gemodificeerde soja krijg je binnen via vlees, dierlijke producten en bewerkte voeding.
De meeste sojaproducten - zoals sojadrink, sojayoghurt en tofu - zijn niet van genetisch gemodificeerde soja gemaakt. Mocht dit toch het geval zijn, dan moet dit duidelijk op de verpakking te staan.
Ben jij klaar om je eetpatroon te veranderen?
Ik help je graag verder!
« Terug naar het overzicht