Helpen kruiden tegen overgangsklachten?

Er zijn veel supplementen met kruidenextracten voor vrouwen in de overgang te koop. Voorbeelden zijn producten met zilverkaars, maca, hop en salie. Kruiden zijn natuurlijk, je zou dus makkelijk kunnen denken dat het geen kwaad kan.
Maar is dat wel zo?

Het positieve effect van kruiden is meestal afhankelijk van de dosis. 
Die dosis moet hoog zijn en dat vind je niet in een natuurlijk product. Je moet er een onnatuurlijk hoge dosis van innemen om enig effect te kunnen verwachten. 

Als het een preparaat of supplement is, valt het meer in de categorie medicijnen dan in de categorie voeding.
Een onnatuurlijk hoge dosis kun je onmogelijk uit voeding halen. Je kunt zelf experimenteren met supplementen die eigenlijk medicijnen zijn, maar daar zit ook precies het gevaar! Je hebt zomaar een overdosis te pakken, vaak is de voorgeschreven hoeveelheid aan de hoge kant. Daarnaast bestaat er kans op bijwerkingen. Ik merk zelf ook vaak dat vrouwen van alles door elkaar slikken, zonder dat er enige controle op is. Onlangs was er nog een waarschuwing in de media dat er doden waren gevallen bij het innemen van Ashwagandha, een middel dat best populair is.  

Vaak is er een maximale dosis en een periode van gebruik.
Omdat dit door niemand gecontroleerd wordt, kan dit voor een averechts effect zorgen en zelfs gevaarlijk zijn. Vaak zijn preparaten niet gestandaardiseerd, het plantenmateriaal kan verontreinigd zijn of zelfs afkomstig zijn van de verkeerde plant. 

Weet dus wat je doet en wees altijd voorzichtig als je zelf experimenteert. 
Ook kruidenpreparaten moet je gebruiken met beleid en verstand, zeker als je daarnaast ook medicijnen gebruikt. 

Verse kruiden gebruiken kan ook, maar heeft nooit een spectaculair effect. 
Voorbeelden zijn rode klaver en salie. Belangrijk om te weten is dat het snel teveel is. Vanwege bijwerkingen en wisselwerking met medicatie zoals bloedverdunners. 

Voeding tegen overgangsklachten gebruiken heeft daarentegen wel effect en is helemaal veilig.
Voordeel is dat je dan beter kunt afvallen en het heeft ook fijne 'bijwerkingen' voor je gezondheid en overgangsklachten.  

Als je wilt weten hoe je je hormonen kunt helpen met voeding, bestel dan hier het gratis e-book.

 


« Terug naar het overzicht
Marlies

Je kunt je hormonen helpen in de overgang!

Ontdek het hier