Eerste hulp bij hormonale honger!

Ghreline en leptine zijn de hormonen die je eetlust en verzadiging regelen.
Honger is zo een hormoongestuurd proces in je lichaam.
Het hormoon ghreline wordt aangemaakt in je maag en zorgt voor een hongergevoel waardoor je eetlust toeneemt. Leptine wordt afgegeven door je vetweefsel en geeft het signaal af dat je vol zit.

Welke voeding je neemt heeft invloed op deze hormonen en de snelheid waarmee je weer honger hebt. Snelle koolhydraten heeft je lichaam veel sneller weggewerkt dan langzame koolhydraten, eiwitten en vetten.
De overgang bewijst dat hormonale disbalans allerlei klachten en gewichtstoename en meer buikvet veroorzaakt. Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je steeds honger hebt of ze zorgen voor vetopslag in plaats van vetverbranding.

In de overgang raakt de balans tussen oestrogeen en progesteron van slag en dat betekent ook dat er te weinig serotonine wordt aangemaakt. Dit stofje is nodig om je goed te voelen.
Als je in een dip zit (van de juiste hormonen) kan dat zorgen voor een overmatige zin in zoetigheid. Het eten van snelle koolhydraten (suikers) samen met vet zorgt voor meer aanmaak van serotonine. Vandaar dus die onweerstaanbare trek in chocolade, je lichaam wil zich goed voelen.

Te weinig slaap kan dit proces ook verstoren.
Want als je te weinig slaap krijgt, wordt er meer ghreline aangemaakt en heb je dus meer trek. Dit is ook een reactie op vermoeidheid, je hebt energie nodig!
Je slaap wordt ook door hormonen gestuurd. Slecht slapen komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. Zo is de cirkel van negatieve effecten rond en sturen de schommelingen in je hormonen je hele systeem in de war. Met als gevolg meer honger en meer vetopslag.

Ook afvallen – en zeker snel afvallen met veel te weinig eten – zorgt voor meer aanmaak van ghreline. Je krijgt meer honger en trek en dat gevecht zul je niet winnen. Daarom is het veel beter om genoeg te eten, de juiste voeding te kiezen en niet te snel af te vallen.

Snelle suikers lossen het probleem niet op, maar maken juist alles erger.
Veel beter kun je voeding kiezen met eiwitten en vezels.

Mijn toptip is: eet elitehaver!
Dat smaakt toch lekker zoet, maar bevat veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en mineralen waar je lijf naar hunkert in een hormoondip.

Wil je de oorzaak aanpakken?
Begin met balans brengen in je voeding en je zult zien dat het gevolgen heeft voor je hormoonaanmaak en hongergevoel en dus ook voor je gewicht en buikvet!

Lukt het je niet alleen?
Ik help je graag verder!
 


Eerste hulp bij hormonale honger!
« Terug naar het overzicht