De pil doorslikken rond de overgang?
Huisartsen adviseren meestal de pil door te blijven slikken tot 52 jaar, dat staat zo in de NHG-standaard. Dat advies is dan vooral om vrouwen door de overgang heen te helpen. Het is echter een misverstand dat dit zo is.
Hoewel je met de pil overgangsklachten onderdrukt, zijn er ook veel nadelen.
Langdurig gebruik van de combinatiepil - met het hormoon oestrogeen – geeft juist in de overgangsjaren verhoogd risico op hart- en vaatziekten en borstkanker. En laten dat nou de ziekten zijn waar vrouwen vooral (te jong) aan sterven.
Als je de pil gebruikt heb je een kunstmatige menstruatie.
Je hebt dus geen idee hoever jouw lijf is met de overgang. In de stopweek zou je wel klachten kunnen ervaren zoals opvliegers. Soms komen overgangsklachten dwars door door de pil heen.
Gemiddeld is de datum van de laatste menstruatie (menopauze) met 51 jaar. Vandaar het advies om de pil te blijven gebruiken tot na dat moment. Maar het betekent voor veel vrouwen dat ze hun lichaam veel langer aan oestrogeen blootstellen dan nodig, omdat voor hen de menopauze vroeger komt. Juist in die jaren nemen de risico’s toe op vrouwelijke kankersoorten. Je lichaam is dan van nature al laag oestrogeen, het is heel slecht om het dan kunstmatig hoog te houden met de pil.
De meeste vrouwen hebben milde of matige overgangsklachten.
Je kunt in dat geval met je voeding en leefstijl een positieve invloed hebben op je klachten. Dit is geheel zonder risico’s, sterker nog het heeft alleen maar voordelen! Je zult je beter voelen, je gewicht op peil kunnen houden of overgewicht bestrijden en je hormoonbalans in het gareel kunnen houden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je overgangsklachten, maar ook voor je algehele gezondheid en welbevinden.
Bij de kleine groep vrouwen met ernstige overgangsklachten kan het nodig zijn om hormonen te gebruiken. In dat geval is Hormoon Suppletie Therapie (HST) veel beter dan de pil doorslikken, omdat het een veel lagere dosis is. HST is echter geen betrouwbaar voorbehoedsmiddel.
Gebruik je toch hormonen – ook als anticonceptie - ga dan liever over op methoden die alleen het hormoon progestageen bevatten, zoals de minipil of het Mirenaspiraaltje. Ook kun je kiezen voor niet-hormonale middelen zoals het koperspiraaltje. Het nadeel hiervan is ook dan, dat je niet weet of je al na de menopauze bent. Mogelijk gebruik je dan dus hormonale middelen, terwijl het niet nodig is.
Lees verder:
Waarom afvallen zo lastig is in de overgang
« Terug naar het overzicht