De oplossing bij stuiterende hormonen in de overgang

Hormonen, ze laten je soms goed weten wat ze allemaal kunnen. Als je stabiel bent merk je weinig van ze, maar als er schommelingen zijn, dan ben je de klos.

Hormonen zijn stofjes die je organen aansturen.
Ze zijn betrokken bij groei en ontwikkeling, spijsvertering, vetopslag, vruchtbaarheid, vochthuishouding, gevoel, emoties en gedrag. Ze werken via kleine beetjes afgifte in je bloed, waarmee het vervoerd wordt naar de juiste plek. Een klein beetje verandering zorgt voor veel verwarring. En aanpassing heeft tijd nodig. Omdat ze langzaam en langdurig werken, vraagt dat om geduld en om een structurele aanpak. Denk maar aan iemand die een probleem heeft met de schildklier, het bijstellen van het schildklierhormoon is een hele kunst.

Dit is dus precies wat je ervaart in de overgang.
Want wat gebeurt er dan met je hormonen? Voor de overgang is je vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen hoog, dat hoort bij je vruchtbare jaren. Na de overgang wordt oestrogeen heel laag, dan ben je onvruchtbaar. De jaren daar tussenin noem je de overgang en dan schommelt het oestrogeen. Er zijn pieken en dalen en bij een piek horen andere klachten dan in een dal. Hoe hoger jouw pieken en hoe dieper jouw dalen in oestrogeen, hoe erger je klachten.

Wat je kunt doen met je voeding en leefstijl is meer balans brengen in je hormonen.
Als de pieken en dalen minder erg worden, zul je ook minder klachten ervaren. Maar wat heeft voeding nou met hormonen te maken, zul je vragen. Heel veel en dat leg ik je graag uit. Allereerst is er onverzadigd vet nodig voor de aanmaak van hormonen. Dit kan je lichaam niet zelf maken en moet daarom uit je voeding komen. Jij bent er dus verantwoordelijk voor om dit aan te leveren. Verder is insuline een hormoon en dat heeft alles te maken met de koolhydraten die je eet. Naast een goede basis in je voeding hebben heeft ook de keuze voor producten gevolgen voor je hormonen. Denk dan aan koffie, alcohol, bepaalde kruiden, witmeelproducten en suiker in negatieve zin en soja, vis, noten, zaden en vezels in positieve zin.

Hormonen en leefstijl zijn ook onafscheidelijk.
Zo heeft bewegen een gunstige invloed op de aanmaak van hormonen die je blij maken en op je suikerspiegel (insuline-aanmaak). Verder is stress een grote spelbreker, zeker voor een vrouw in de overgang. Door gebrek aan oestrogeen komt er een strijd tussen aanmaak van dit hormoon en van cortisol (stresshormoon) in je bijnieren. Ze strijden om de voorrang, waarbij oestrogeen het verliest vanwege levensbehoud. En dat betekent meer overgangsklachten!

Meer rust in je hormonen en minder gestuiter kun je voor een groot deel zelf sturen. 
Door je basisvoeding op orde te hebben en de juiste dingen te doen. Het is precies mijn werk om jou daarbij te helpen! Vele vrouwen zijn je voorgegaan met succes. Rust in je hormonen maakt alles beter: minder opvliegers, beter slapen, meer energie, minder gewicht, minder pillen of supplementen en meer levensplezier!

Is dit wat jij ook wilt?
Meld je dan meteen aan! Als je geluk hebt is er op dit moment geen wachtlijst…

Lees verder:
Koolhydraatarm dieet is slecht voor vrouwen in en na de overgang

Overgang en stemmingswisselingen


De oplossing bij stuiterende hormonen in de overgang
« Terug naar het overzicht