Comfortfood, maar dan gezond

In koude dagen zijn we op zoek naar een lekker gevoel. We snakken naar energie en oppeppers om het gebrek aan licht te compenseren. Je kunt dat zoeken in chocolade, maar je kunt het natuurlijk ook op de gezonde toer houden. En je snapt dat ik voorstander van dat laatste ben :)

Comfortfood is warm, romig en zacht.
Je zintuigen wentelen zich in het comfortabel gevoel van een gerecht met warmte-effect en een hoge verzadigingsfactor. Heerlijk dat voeding zo’n effect kan hebben, naast een arm om je schouder, een warme sjaal en een hete douche! Als de wind om je huis loeit, als de regen met bakken uit de hemel komt, als de druppels aan je neus hangen van de kou, dan ben je toe aan comfortfood.

Ik denk aan stoofschotels, stamppotten en romige curries of aan lasagne, soep en warme chocolademelk.
En jij?

8 tips voor gezond comfortfood:

 1. Soep van veel groente en/of bonen. Start met gebakken ui en verse gember, blus af met bouillon en doe erin wat je lekker vindt. Een zoete aardappel zorgt voor een wat dikkere soep.
 2. Stamppot – gebruik veel groente en doe er eens gerookte kipfilet bij in plaats van rookworst en spek.
 3. Lasagne met veel groente, gebruik ook eens plakken courgette of aubergine in plaats van lasagnebladen. Maak het af met paddenstoelen, plantaardige room en kaas.
 4. Een curry (boemboe) met bloemkool en plantaardige room, voeg gebakken ui en/of champignons toe voor een beetje bite. Een zoete aardappel erin maakt de curry minder pittig, kikkererwten kunnen erbij als vleesvervanger..
 5. Warme tutti frutti  - doe de tutti frutti in een pannetje met een bodempje water en laat het een kwartier pruttelen op een laag pitje. Serveren met een schep kwark.
 6. Warme chocolademelk van pure cacao met melk. Gebruik naar wens kaneel of speculaaskruiden.
 7. Appel in stukjes 1 minuut warmen in de magnetron, kaneel en yoghurt erover en versieren met geroosterde amandelstiftjes (dit is een prima alternatief voor apple crumble).
 8. Stoofschotel met bonen en veel groenten. Gebruik kruidnagel en laurierblad bij het stoven. 

Algemene tips:

 • Vervang kookroom en crème fraiche door plantaardige room (vanwege verzadigd vet).
 • Vervang suiker en zoetigheid door fruit of gedroogd fruit (vanwege suiker).
 • Vervang vlees eens door vis, bonen, tofu of pulled oats (voor variatie).
 • Vervang kant-en-klare kruidenmixen eens door verse kruiden (vanwege veel zout en toevoegingen).

Comfortfood, maar dan gezond
« Terug naar het overzicht