Burn-out of de overgang?

Een burn-out kun je het beste samenvatten als een mentale uitputtingstoestand. Het ontstaat meestal als gevolg van verschillende factoren. Zowel werk, privé als persoonlijke eigenschappen spelen een rol. Een burn-out is het gevolg van langdurige emotionele overbelasting en stress.

Klachten als (over)vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, somberheid, huilbuien, angsten, niet meer kunnen ontspannen, gejaagdheid, vergeetachtigheid, paniekaanvallen horen er allemaal bij.
Dit zijn ook allemaal klachten die bij de overgang kunnen horen. Omdat de overgang geen ziekte is, kunnen bedrijfsartsen er weinig mee. Dat maakt het lastig en daarom krijgen vrouwelijke werknemers vaak ten onrechte de diagnose burn-out, terwijl ze in werkelijkheid 'gewoon' in de overgang zijn. 

Het verzuim onder werkende vrouwen in de overgang is hoog!
Zowel fysiek als mentaal verandert er veel in de overgangsjaren. De klachten kunnen je parten spelen en ervoor zorgen dat je je voelt zoals in een burn-out. Het verschil is dus de oorzaak van de klachten, maar ook de aanpak in de basis zou dan anders moeten zijn. 

Hoe kun je weten of de overgang de oorzaak is van je klachten?
Door eerst iets te doen aan je overgangsklachten. Als dat effect heeft, is de oorzaak zeer waarschijnlijk de overgang. Ook kun je kijken naar je leeftijd en op je lichaam letten. Heb ik ook andere klachten als een verstoorde menstruatie of opvliegers? Dan is het logisch dat je in de overgang bent. 

Het kan ook zijn dat de overgang de overbelasting die er al was verergert en in een stroomversnelling brengt. Zo kan het ook een samenspel zijn van de twee verschillende oorzaken.

Lees hier meer: 
de overgang kost veel energie


Burn-out of de overgang?
« Terug naar het overzicht