8 tips bij overmatig zweten
In de zomer is het soms zweten geblazen.
Vooral vrouwen in de overgang ervaren dat als extra belastend en hebben vaker opvliegers.
Ruim 60% van de vrouwen schaamt zich voor zweten.
Misschien wel het meest omdat je bang bent dat je stinkt. Veel zweten heeft meestal geen medische oorzaak en is soms een bijwerking van medicatie. In de overgang kan het zijn dat je meer zweet dan je eerder van jezelf gewend was. Soms ook gecombineerd met (meer) opvliegers.
Zweet is geurloos, maar door bacteriën op je huid kan er een vervelende geur ontstaan.
Bij stress, spanning en emoties zweet je met name in handpalmen, voetzolen en oksels.
Hormonaal zweet ontstaat in de puberteit, dan krijg je extra zweetkliertjes bij oksels, lippen en je geslachtsdelen. Dit zweet maakt geurstoffen die persoonlijk zijn en speelt een rol bij aantrekkingskracht en seksualiteit. Dit zweet kan dus wel stinken.
Bekijk het eens van de andere kant!
- Zweten is nodig om af te koelen, het vocht wat verdampt op je huid zorgt daarvoor.
- Zweten is ook een manier om slechte stoffen kwijt te raken, het reinigt dus je huid. Het blijkt dat er in zweet meer van die stoffen te vinden zijn dan in bloed of urine. Dat geldt overigens alleen bij licht tot matig zweten. Als je veel transpireert, heb je juist een verhoogde kans op huidinfecties.
- Zweten is een teken dat je bloedsomloop goed werkt. En dat is belangrijke bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het is dus een signaal dat je lichaam goed werkt. Mocht je ervan balen dat je veel zweet, dan is dit fijn om te weten.
8 tips bij (overmatig) zweten:
- Drink veel water, om het vochtverlies weer aan te vullen.
- Minder met koffie en/of alcohol, daar ga je meer van zweten.
- Je zweet wat je eet. Met andere woorden, je zweet neemt de geur aan van wat je eet. Vooral knoflook, ui en kruiden bepalen de geur van je zweet. Ruik je jezelf, dan kun je letten op wat je eet!
- Geschoren oksels ruiken minder, omdat bacteriën in haartjes blijven zitten.
- Verbeter je conditie, zodat je hartslag langer laag blijft. Dan ga je niet bij de geringste inspanning al zweten.
- Draag katoenen kleding en doe er een topje onder om het zweet op te vangen.
- Draag korte katoenen sokjes in je sneakers of schoenen en doe aan het eind van de dag theezakjes in je schoenen om vocht en geurtjes weg te werken.
- Pas je tempo aan aan het weer. In de zuidelijke landen kunnen ze dat beter dan wij. Wij blijven dezelfde dingen doen, maar een siësta nemen op het heetst van de dag is zo gek nog niet.
Lees hier verder:
Eerste hulp bij hormonale honger
« Terug naar het overzicht