Blogs

Voedingsbodem voor jou, om te delen met anderen! 

 

  • 5 praktische tips voor emotie-eters
    5 praktische tips voor emotie-eters
    14 juni 2016

    Ben jij ook grootgebracht met het bekende snoepje op je knie als je gevallen was? Of met iets lekkers als je even lief ging spelen? Of met een toetje als je je bord leeg at? Het is in onze opvoeding al begonnen: snoep en lekkers voor de troost of als beloning. Zo leer je om gevoelens te bedekken met eten. Herken je dit? Probeer dan eens deze tips om het patroon te doorbreken:

    › Verder lezen
  • 10 panklare tips om meer bonen te eten
    10 panklare tips om meer bonen te eten
    10 mei 2016

    Bonen zijn voedzaam en een goede bron van vezels en eiwitten. Veel mensen eten bonen als groente, terwijl ze dat nu juist niet zijn. Het zijn wel prima vleesvervangers, omdat ze goede eiwitten en ijzer bevatten. Wel mist vitamine B12, dat is alleen te vinden in dierlijke producten. Om je te inspireren om meer bonen te eten, zijn hier 10 snelle recepten:

    › Verder lezen
  • 7 tips om geen supplementen te hoeven slikken
    7 tips om geen supplementen te hoeven slikken
    10 februari 2016

    Supplementen zijn hip, hot en booming. Steeds vaker zoeken we de oplossing voor een gezondheidsprobleem in zelfzorg via een pot pillen. Niet in de laatste plaats door goeroes die zonder opleiding maar met hun ‘gezonde verstand’ allerlei informatie de wereld in slingeren via internet en natuurlijk een verdienmodel uitwerken. Want met die pillen wordt goud geld verdiend. Schat je voeding op waarde!

    › Verder lezen
  • Waarom we ons laten inpakken door de romantiek van boerenproducten
    Waarom we ons laten inpakken door de romantiek van boerenproducten
    26 januari 2016

    We hebben graag romantische ideeën over voeding. We denken graag aan boerderijen en wuivend koren in de zon, aan zoemende bijen die voor ons een pot honing bij elkaar scharrelen, van kippetjes die vrij rond rennen en kakelverse eieren leggen. Zouden daarom oermensen zo hip zijn?

    › Verder lezen
  • 4 signalen die je vertellen dat je hormonen uit balans zijn
    4 signalen die je vertellen dat je hormonen uit balans zijn
    27 oktober 2015

    Het woord hormoon komt van het Griekse hormao en betekent: in beweging zetten. Hormonen hebben de belangrijke taak om allerlei processen in ons lichaam te regelen, zoals bijvoorbeeld stofwisseling, spijsvertering, orgaanfunctie, waterhuishouding, gedrag, gevoel en emoties. Ze zijn dus erg belangrijk om balans te houden en gezond te blijven. Je kunt je dan ook voorstellen wat er gebeurt als je hormonen uit balans zijn…

    › Verder lezen
  • Ik heb geen tijd om gezond te eten!
    Ik heb geen tijd om gezond te eten!
    17 september 2015

    Veel te vaak hoor ik zeggen dat iemand geen tijd heeft om gezond te eten of te koken. Blijkbaar bestaat het idee dat gezond eten veel moeite kost… Dit is echt een misverstand, gezondheid en gemak gaan prima samen! Het zou zomaar je alibi kunnen worden: ik heb geen tijd om gezond te eten. Maar weinig tijd hebben is geen excuus om ongezond te eten. Vaak hebben we

    › Verder lezen
  • Hunker jij naar zoet en vet eten?
    Hunker jij naar zoet en vet eten?
    28 juli 2015

    Trek hebben in iets lekkers is niet hetzelfde als gewone honger. Hunkeren – vaak naar zoet en vet eten – is vaak het gevolg van een verkeerd eetpatroon. Je kunt het je lichaam niet kwalijk nemen, het wil ongemakken als een lage bloedsuikerspiegel of een ontregelde hormoonhuishouding oplossen. Het vraagt om voeding die je suikerpeil omhoog brengt of je gelukshormoon aanwakkert. De zoetigheid lost het probleem voor korte tijd op, daarna herhaalt de hunkering zich. Snoepen is een cirkel, die niets oplost maar het probleem juist verergert. De sleutel tot de oplossing kun je zoeken in

    › Verder lezen
  • Slapeloze nachten in de overgang
    Slapeloze nachten in de overgang
    7 juli 2015

    Veel vrouwen in de overgang hebben last van slaapproblemen. Dat is heel vervelend, omdat een verstoorde nachtrust je leven overdag beïnvloedt. Je bent geen mens op je werk, je kunt je niet meer goed concentreren en je wordt op den duur prikkelbaar en chagrijnig. Eerst is het goed om te weten hoe het komt dat slapen niet meer zo lekker gaat. Dit kan veroorzaakt worden door de volgende factoren:

    › Verder lezen
  • Eten zoals je oma vroeger deed?
    Eten zoals je oma vroeger deed?
    10 juni 2015

    Je hoort het vaak als advies: eet vooral wat je grootmoeder niet kende. Maar is dat wel een goed advies? Wat wordt er nu precies mee bedoeld? Ik ben ernaar op zoek gegaan en ging terug in de tijd. Mijn grootouders zijn ruim 100 jaar geleden geboren en leven allemaal niet meer. Hoe het leven er toen uitzag, was wel even wat anders dan nu. Je at wat beschikbaar was, wat van je land kwam of naar de mate van je inkomen. Maar ik denk dat je het eetpatroon zo kunt samenvatten: karig.

    › Verder lezen
  • 4 voordelen van de overgang
    4 voordelen van de overgang
    8 april 2015

    Over de overgang wordt vooral negatief gedacht en gepraat. Je wordt oud en onvruchtbaar, je krijgt opvliegers en klachten die je het leven zuur maken. Hoe kun je de overgang positief leren zien en ervaren? Ik ben zelf jong in de overgang gekomen, nu 53 jaar en al jaren na de menopauze. Maar ik voel me goed en noem ook graag eens de voordelen die de overgang je biedt. 1. Nooit meer ongesteld!

    › Verder lezen
«  < 6 7 8 9 >