Blogs

Voedingsbodem voor jou, om te delen met anderen! 

 

 • Ik heb geen tijd om gezond te eten!
  Ik heb geen tijd om gezond te eten!
  17 september 2015

  Veel te vaak hoor ik zeggen dat iemand geen tijd heeft om gezond te eten of te koken. Blijkbaar bestaat het idee dat gezond eten veel moeite kost… Dit is echt een misverstand, gezondheid en gemak gaan prima samen! Het zou zomaar je alibi kunnen worden: ik heb geen tijd om gezond te eten. Maar weinig tijd hebben is geen excuus om ongezond te eten. Vaak hebben we

  › Verder lezen
 • Hunker jij naar zoet en vet eten?
  Hunker jij naar zoet en vet eten?
  28 juli 2015

  Trek hebben in iets lekkers is niet hetzelfde als gewone honger. Hunkeren – vaak naar zoet en vet eten – is vaak het gevolg van een verkeerd eetpatroon. Je kunt het je lichaam niet kwalijk nemen, het wil ongemakken als een lage bloedsuikerspiegel of een ontregelde hormoonhuishouding oplossen. Het vraagt om voeding die je suikerpeil omhoog brengt of je gelukshormoon aanwakkert. De zoetigheid lost het probleem voor korte tijd op, daarna herhaalt de hunkering zich. Snoepen is een cirkel, die niets oplost maar het probleem juist verergert. De sleutel tot de oplossing kun je zoeken in

  › Verder lezen
 • Slapeloze nachten in de overgang
  Slapeloze nachten in de overgang
  7 juli 2015

  Veel vrouwen in de overgang hebben last van slaapproblemen. Dat is heel vervelend, omdat een verstoorde nachtrust je leven overdag beïnvloedt. Je bent geen mens op je werk, je kunt je niet meer goed concentreren en je wordt op den duur prikkelbaar en chagrijnig. Eerst is het goed om te weten hoe het komt dat slapen niet meer zo lekker gaat. Dit kan veroorzaakt worden door de volgende factoren:

  › Verder lezen
 • Eten zoals je oma vroeger deed?
  Eten zoals je oma vroeger deed?
  10 juni 2015

  Je hoort het vaak als advies: eet vooral wat je grootmoeder niet kende. Maar is dat wel een goed advies? Wat wordt er nu precies mee bedoeld? Ik ben ernaar op zoek gegaan en ging terug in de tijd. Mijn grootouders zijn ruim 100 jaar geleden geboren en leven allemaal niet meer. Hoe het leven er toen uitzag, was wel even wat anders dan nu. Je at wat beschikbaar was, wat van je land kwam of naar de mate van je inkomen. Maar ik denk dat je het eetpatroon zo kunt samenvatten: karig.

  › Verder lezen
 • Ik bepaal zelf hoeveel ik eet… of niet?
  Ik bepaal zelf hoeveel ik eet… of niet?
  15 april 2015

  Small, medium, large, extra large…. Kies maar uit, want je bepaalt toch zeker zelf hoeveel je eet of drinkt? Dat is nog maar de vraag! Want porties zijn in de loop van de tijd steeds groter geworden. Dat is niet voor niets, het heeft tot gevolg dat we meer kopen en dus meer betalen. Het is een slim verdienmodel. Je wordt als het ware in de richting van meer gestuurd zonder dat je het door hebt. En je portemonnee wordt er wel slanker van, maar ik gok dat je blijer wordt van een slankere buik! Ik zal het illustreren met een paar voorbeelden.

  › Verder lezen
 • 4 voordelen van de overgang
  4 voordelen van de overgang
  8 april 2015

  Over de overgang wordt vooral negatief gedacht en gepraat. Je wordt oud en onvruchtbaar, je krijgt opvliegers en klachten die je het leven zuur maken. Hoe kun je de overgang positief leren zien en ervaren? Ik ben zelf jong in de overgang gekomen, nu 49 jaar en al jaren na de menopauze. Maar ik voel me goed en noem ook graag eens de voordelen die de overgang je biedt. 1. Nooit meer ongesteld!

  › Verder lezen
 • 5 misverstanden over de overgang
  5 misverstanden over de overgang
  24 maart 2015

  In mijn praktijk krijg ik natuurlijk allerlei vragen over de overgang en er springen een paar dingen uit in de categorie misverstanden die regelmatig terugkomen. Ik zet ze voor jou op een rijtje: 1. Ik heb een test gedaan, maar die was negatief. Het is lastig te meten wanneer de overgang is begonnen. In de beginfase worden je menstruaties onregelmatig en dat is nu precies het probleem.

  › Verder lezen
 • 7 tips om gezonder, slanker en fitter te leven
  7 tips om gezonder, slanker en fitter te leven
  6 januari 2015

  Overgewicht komt in de meeste gevallen door een verkeerd eetpatroon en een verkeerde leefstijl. Als je daar niets in verandert, kun je een dieet volgen wat je wilt. Het maakt niet uit welke, afvallen zal dan nooit blijvend lukken. Gun jezelf de tijd om een ander eetpatroon aan te leren. Het is belangrijk om realistisch te zijn, in stappen te denken en aan te sluiten bij je voorkeuren en je smaak. Hoe?

  › Verder lezen
 • Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?
  Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?
  13 november 2014

  Het gaat er niet om WAT je ziet, maar WIE je ziet! Je zelfbeeld is heel belangrijk bij afvallen. Heb je last van overgewicht, dan heb je alle kans dat je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld. Dat is ook onder invloed van de heersende gedachte bij mensen dat niet slank zijn samenvalt met slap, dom en minderwaardig. Vaak heb je al geprobeerd om af te vallen en de mislukkingen die zich opstapelen doen je zelfvertrouwen geen goed.

  › Verder lezen
 • In welke fase van de overgang zit jij?
  In welke fase van de overgang zit jij?
  6 november 2014

  De overgang is echt veel meer dan zo hier en daar een opvlieger. Dat is wat veel mensen ervan maken. Ach, het gaat wel weer over. Maar het gaat wel degelijk om een aanzienlijke periode van je leven van gemiddeld 10 jaar en heeft impact op vele terreinen van je leven. Neem jezelf en andere vrouwen dus serieus en denk er eens over na wat je kunt doen om je beter te voelen en het niet uit de hand te laten lopen met je gewicht.

  › Verder lezen
«  < 4 5 6 7 >