4 signalen die je vertellen dat je hormonen uit balans zijn
Het woord hormoon komt van het Griekse hormao en betekent: in beweging zetten.
Hormonen hebben de belangrijke taak om allerlei processen in ons lichaam te regelen, zoals bijvoorbeeld stofwisseling, spijsvertering, orgaanfunctie, waterhuishouding, gedrag, gevoel en emoties. Ze zijn dus erg belangrijk om balans te houden en gezond te blijven.
Je kunt je dan ook voorstellen wat er gebeurt als je hormonen uit balans zijn…
Er is groot verschil tussen mannen en vrouwen als het om hormonen gaat.
Is bij een man is 1 hormoon aanvoerder, bij een vrouw is het een samenspel van meerdere hormonen. Dit heeft vooral te maken met de vrouwelijke taken van voortplanting en vruchtbaarheid.
Een vrouw heeft het meest last van onbalans in de hormonen:
- in een deel van haar cyclus (de dagen/ week voor de menstruatie)
- in de puberteit (van onvruchtbaar naar vruchtbaar)
- in de overgang (van vruchtbaar naar onvruchtbaar)
Wat hebben je hormonen je te vertellen?
1. Je voelt je constant moe – als het hormoon cortisol niet in evenwicht is. Bij chronische stress wordt dit hormoon voortdurend aangemaakt. Je lijf is dan steeds paraat om te vechten of te vluchten en er is geen of minder aandacht voor andere regelprocessen. Dit geeft klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.
2. Je hebt vreetbuien – als de hormonen cortisol en insuline pieken en dalen. Insuline is het hormoon dat probeert je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Bij veel eten en snoepen raakt dit proces verstoord en gaat je lijf vragen om voeding die je suikerpeil omhoog brengt. Eten lost het probleem voor korte tijd op, zo komt een vreetbui op gang.
3. Afvallen lukt niet – want bij disbalans heeft je lijf maar één taak en dat is de balans herstellen. Je kunt je voorstellen dat afvallen dan niet goed lukt. Vet verbranden is een ingewikkeld proces, waar brandstof en zuurstof voor nodig is. Dat moet wel beschikbaar zijn.
4. Je hebt last van stemmingswisselingen – als je oestrogenen schommelen bv voor de menstruatie of in de overgang. Met voeding heb je invloed op je hormoonbalans, dat betekent dat slechte voeding je klachten erger maakt. Dat geldt voor de meeste overgangsklachten.
Zijn je hormonen van slag?
Werk dan met je voeding en leefstijl aan een goede hormoonbalans!
Je hormonen hebben bouwstoffen uit je voeding nodig en andersom: voeding heeft invloed op je hormonen zoals je leest in punt 2. Daarnaast helpt genoeg bewegen - liefst lekker buiten - en stress aanpakken.
Wil je aan de slag?
Lees dan meer:
Hoe werkt het 12 wekenprogramma?
De overgang en stress gaan niet samen
« Terug naar het overzicht