Blogs

Voedingsbodem voor jou, om te delen met anderen! 

 

 • 7 tips voor een gezonde start van 2020
  7 tips voor een gezonde start van 2020
  3 januari 2020

  Wil jij in 2020 ook slanker en fitter zijn? Maak dan een gezonde start en richt je op verandering. Het heeft geen enkele zin om fanatiek te stoppen met eten en een streng dieet te volgen om in korte tijd veel af te vallen. Je lijf reageert daar verkeerd op en gaat juist alles vasthouden.

  › Verder lezen
 • Kunstmatige overgang, wat zijn de oorzaken?
  Kunstmatige overgang, wat zijn de oorzaken?
  3 december 2019

  De overgang kunnen we niet overslaan, het is net als de puberteit een fase van je leven die erbij hoort. De meeste vrouwen komen (gelukkig) op natuurlijke wijze in de overgang. Dit gebeurt als de productie van oestrogenen afneemt aan het einde van de vruchtbare leeftijd. Maar het kan ook dat de overgang voortijdig begint. Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn:

  › Verder lezen
 • Proosten op je gezondheid?
  Proosten op je gezondheid?
  16 oktober 2019

  Alcohol is jarenlang in verband gebracht met je gezondheid. Matig alcoholgebruik zou een gunstig effect zou hebben op hart- en vaatziekten. Maar er is ook wat veranderd.

  › Verder lezen
 • 5 werkwoorden voor een gezond eetpatroon
  5 werkwoorden voor een gezond eetpatroon
  25 september 2019

  Er is informatie in overvloed beschikbaar over eten. En…… er is ook eten in overvloed beschikbaar :) We hoeven ons in elk geval niet meer druk te maken of we wel (genoeg) kunnen eten om ons lichaam te onderhouden.

  › Verder lezen
 • Oestrogenen zijn zorghormonen
  Oestrogenen zijn zorghormonen
  4 september 2019

  Heb je ook - al dan niet serieuze - plannen om je leven om te gooien? Om je baan op te zeggen, om op reis te gaan, om een sabbatical te nemen, om de boel de boel te laten? Weet je dat dit past bij vrouwen in de overgang? Het is ook te verklaren.

  › Verder lezen
 • Peptalk voor vrouwen in de overgang
  Peptalk voor vrouwen in de overgang
  9 augustus 2019

  De overgang is net als de puberteit een fase in je leven waar je doorheen moet. Er wordt veel negatiefs over geschreven, het is kommer en kwel. Wat nu als je het eens anders bekijkt?

  › Verder lezen
 • Een slimme Sara is op haar overgang voorbereid
  Een slimme Sara is op haar overgang voorbereid
  11 juni 2019

  Het valt me op dat vrouwen veel te vaak slecht zijn voorbereid op de overgang. En ik geef eerlijk toe dat ik dat zelf ook niet was. De overgang begon bij mij namelijk toen ik 36 jaar was en dan denk je nog niet aan zulke dingen. Dat betekende ook geen herkenning van bepaalde klachten, niet weten wat er aan de hand was en geen goede aanpak om je beter te voelen. Dat gun ik jou anders!

  › Verder lezen
 • De overgang en stress gaan niet samen
  De overgang en stress gaan niet samen
  16 april 2019

  Als je eierstokken minder oestrogeen produceren, gaan de bijnieren helpen met oestrogeen aanmaken. De bijnieren hebben ook als taak om cortisol aan te maken en krijgen dus vanaf de overgang een dubbele taak. Als je veel stress hebt zijn je bijnieren vooral druk met het maken van cortisol en zal de aanmaak van oestrogenen minder goed lukken. Dat zorgt ervoor dat je meer last kunt ervaren van overgangsklachten.

  › Verder lezen
 • Is de overgang het laatste taboe?
  Is de overgang het laatste taboe?
  3 april 2019

  Hoewel de overgang een normale fase in het leven van elke vrouw is, praten de meeste vrouwen er niet graag over. Dat komt ook omdat het intieme dingen zijn, zelfs voor vriendinnen is het lastig om het met elkaar te hebben over bv vaginale droogheid of urineverlies. Het zijn dingen waar we ons makkelijk voor schamen. Misschien omdat je denkt dat andere vrouwen er geen last van zullen hebben…

  › Verder lezen
 • Waarom jodium uit brood zo belangrijk is
  Waarom jodium uit brood zo belangrijk is
  13 februari 2019

  Jodium zit in zeewier, zeevis, zuivel en eieren. Omdat de gemiddelde Nederlander niet voldoende jodium binnenkrijgt via deze bronnen, wordt het ook toegevoegd aan zout. Bakkers gebruiken speciaal bakkerszout, waar meer jodium in zit dan in gewoon keukenzout of zeezout. Brood is daarom een belangrijke bron van jodium.

  › Verder lezen
 < 1 2 3 4 >  »