Blogs

Voedingsbodem voor jou, om te delen met anderen! 

 

 • Je gebruikt meer soja dan je denkt!
  Je gebruikt meer soja dan je denkt!
  6 oktober 2022

  75% van alle soja die wordt geproduceerd in de wereld wordt gebruikt als veevoer. Dat betekent dat er soja zit in alle dierlijke producten zoals vlees, kaas, zuivel en eieren. Omdat de voeding van de gemiddelde Europeaan dierlijk is, kom je dan uit op een verbruik van 60 kilo soja op jaarbasis.

  › Verder lezen
 • 6 tips om je beter te voelen bij mentale klachten in de overgang
  6 tips om je beter te voelen bij mentale klachten in de overgang
  11 augustus 2022

  Bij de overgang denken de meeste vrouwen aan opvliegers. Maar naast opvliegers zijn er ook heel wat andere klachten te noemen zoals vermoeidheid, slecht slapen, gewrichtspijn, blaasontstekingen en hoofdpijn. Mentale klachten zijn wat minder bekend, maar kunnen je leven danig overhoop gooien. Hormonen hebben namelijk ook invloed op je hersenen.

  › Verder lezen
 • Overgang en hoog cholesterol
  Overgang en hoog cholesterol
  13 juli 2022

  In de overgang verandert er iets in je vethuishouding. Oestrogenen stimuleren de vorming van het goede cholesterol en hebben zo een gunstige werking op de vetstofwisseling. Na de overgang wordt je oestrogeen laag en dan loop je deze gunstige werking dus mis. Daarom komt het veel voor dat vrouwen een te hoog cholesterol ontwikkelen vanaf de overgangsjaren!

  › Verder lezen
 • 8 tips bij overmatig zweten
  8 tips bij overmatig zweten
  14 juni 2022

  Ruim 60% van de vrouwen schaamt zich voor zweten. Misschien wel het meest omdat je bang bent dat je stinkt. Veel zweten heeft meestal geen medische oorzaak en is soms een bijwerking van medicatie. In de overgang kan het zijn dat je meer zweet dan je eerder van jezelf gewend was. Soms ook gecombineerd met (meer) opvliegers. Vooral vrouwen in de overgang ervaren dat als extra belastend en hebben vaker opvliegers.

  › Verder lezen
 • Eerste hulp bij hormonale honger!
  Eerste hulp bij hormonale honger!
  3 mei 2022

  Honger is een hormoongestuurd proces in je lichaam. Welke voeding je neemt heeft invloed op deze hormonen en de snelheid waarmee je weer honger hebt.

  › Verder lezen
 • De pil doorslikken rond de overgang?
  De pil doorslikken rond de overgang?
  23 maart 2022

  Huisartsen adviseren meestal de pil door te blijven slikken tot 52 jaar, dat staat zo in de NHG-standaard. Dat advies is dan vooral om vrouwen door de overgang heen te helpen. Het is echter een misverstand dat dit zo is. Hoewel je met de pil overgangsklachten onderdrukt, zijn er ook veel nadelen.

  › Verder lezen
 • Wat helpt bij gewrichtsklachten in de overgang?
  Wat helpt bij gewrichtsklachten in de overgang?
  1 februari 2022

  Tijdens de overgang schommelt de hoeveelheid oestrogenen in je lichaam en na de overgang heeft het oestrogeenpeil blijvend een dieptepunt bereikt. Dit heeft nare gevolgen, onder andere voor je gewrichten.

  › Verder lezen
 • Afvallen als mooie bijwerking
  Afvallen als mooie bijwerking
  6 januari 2022

  Veel vrouwen komen bij mij om af te vallen. Blijkbaar zijn de kilo’s de trigger. Toch is het leuk om te zeggen dat in mijn begeleiding afvallen eigenlijk de bijwerking is! En dat zit zo.

  › Verder lezen
 • Waarom afvallen zo lastig is in de overgang
  Waarom afvallen zo lastig is in de overgang
  26 november 2021

  Afvallen is niet makkelijk, zeker niet als je in de overgang komt. Het is ook nog andersom: in de overgangsjaren neemt het gewicht en buikvet bij de meeste vrouwen toe. Soms is het al moeilijk om op gewicht te blijven, laat staan af te vallen. Lees hoe het zit en wat je kunt doen!

  › Verder lezen
 • Huidproblemen in de overgang
  Huidproblemen in de overgang
  5 oktober 2021

  Oestrogenen hebben een positieve invloed op al je organen. Daarom is het logisch dat de overgang een aardverschuiving veroorzaakt in je lijf, je oestrogeenpeil wordt immers flink lager. Naast je hersenen, je botten, je gewrichten en spieren, je hart en je haar krijgt ook je huid een opdoffer. Ik las ergens een goede vergelijking met een matras....

  › Verder lezen
 1 2 3 >  »