De overgang kost veel energie

Ons lichaam wordt gestuurd door hormonen.
Hormonen zijn stofjes die organen aanzetten tot werking en allerlei processen in het lichaam regelen. Organen hebben hiervoor receptoren nodig, waar de hormonen als een soort sleutel op passen. Zo sturen hormonen onder andere de stofwisseling, spijsvertering, groei, voortplanting, gedrag en emoties aan. Bij vrouwen is het hormonale stelsel ingewikkelder dan bij mannen. Dat komt vooral door de cyclus in de vruchtbare jaren. Hormonen hebben invloed op elkaar en kunnen daarom een verstorende werking versterken.

Dat is precies wat er gebeurt in de overgang.
Omdat de aanmaak van de geslachtshormonen verandert en steeds minder wordt, heeft dit veel gevolgen voor het functioneren van het vrouwenlichaam. Hormonen hebben invloed op huid, haar, hart, hersenen, darmen, gewrichten, botten, eetlust en verzadiging, emoties, slaap, gewicht….. ja waar eigenlijk niet op?

Geen wonder dat een vrouw zo van slag is in de overgang!
Het kost bakken energie. En energie kun je maar één keer gebruiken. Vandaar de vermoeidheid, de concentratieproblemen, de lusteloosheid. Het verklaart dat het misschien op het werk niet zo lekker gaat. De dingen die altijd ‘even tussendoor’ konden, kosten nu onevenredig veel moeite. Zowel fysiek als mentaal verandert er veel tijdens de overgangsjaren.

Het is al aangetoond dat het verzuim onder werkende vrouwen in de overgang hoog is.
Sommige vrouwen zouden in deze periode van hun leven het liefst willen stoppen met werken, omdat het even niet werkt. Zonde natuurlijk, want na de overgang is een vrouw stabieler dan ooit en kan ze nog jaren mee.

Juist in de overgang is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
En dat is het punt, dat doen de meeste vrouwen niet. Het helpt echt om je voeding door te (laten) lichten, om dagelijks lekker buiten te bewegen, om genoeg rust te pakken, om ook eens even niets te doen. Met een drukke agenda staat dat onder aan het prioriteitenlijstje, terwijl het prioriteit nummer 1 zou moeten zijn. Zo kun je de negatieve cirkel doorbreken en heb je meer energie om te werken.

Tijd voor actie dus!
Want veel van de overgangsklachten worden veroorzaakt door een verkeerde voeding en leefstijl. Dit is vrij makkelijk te verbeteren, als je maar weet wat je kunt doen. Dan kun je grote gevolgen verwachten, niet alleen op het gebied van welbevinden en gezondheid, maar ook in werkplezier en arbeidswaarde.
Daar wordt iedereen op de werkvloer blij van!

Lees hier verder:
Stress en overgang zorgen samen voor hoger verzuim

Werken in je opvliegerjaren


De overgang kost veel energie
« Terug naar het overzicht