Blogs

 • De overgang kost veel energie
  woensdag 14 augustus 2019

  Geen wonder dat een vrouw zo van slag is in de overgang! Het kost bakken energie. En energie kun je maar één keer gebruiken. Vandaar de vermoeidheid, de concentratieproblemen, de lusteloosheid. Het verklaart dat het misschien op het werk niet zo lekker gaat. De dingen die altijd ‘even tussendoor’ konden, kosten nu onevenredig veel moeite. Zowel fysiek als mentaal verandert er veel tijdens de overgangsjaren.

  ›Verder lezen
 • Stress en overgang zorgen samen voor hoger verzuim
  dinsdag 8 januari 2019

  Veel vrouwen hebben stress door de combinatie werk en gezin. Vrouwen zijn in de overgang al uit balans en moeten er meer energie in steken om staande te blijven. Ze worden extra kwetsbaar voor stress, omdat de bijnieren in de overgang een dubbele taak krijgen: naast het produceren van stresshormoon (cortisol) nu ook van oestrogeen. In geval van stress krijgt cortisol voorrang! En dat betekent weer verergering van overgangsklachten.

  ›Verder lezen
 • De overgang hoort erbij?
  vrijdag 15 juni 2018

  Wat maakt dat vrouwen liever zeggen: het hoort erbij, het is privé, ik wil er geen mannen mee lastig vallen, ik wil niet bij een probleemgroep horen? Uit de enquête die ik onlangs hield onder werkende vrouwen in de overgang kwam, dat het zo voor de meeste vrouwen voelt.

  ›Verder lezen
 • Hormonen op de werkvloer
  dinsdag 20 februari 2018

  Waar denk je aan als je het hebt over hormonen en werken? Misschien wel het eerste aan flirtende collega’s of aan een zwangere collega? Ik denk dat vrouwen vanaf een jaar of 40 aan iets anders denken: de overgang. Maar een ding is zeker: hormonen zijn altijd aanwezig op de werkvloer! Onlangs hield ik een enquête onder werkende vrouwen in de overgang. Daar kwam uit

  ›Verder lezen
 • Zwangerschap versus overgang op je werk
  dinsdag 14 november 2017

  Ben je als vrouw door de tijd van zwangerschap en kleine kinderen heen, staat de overgang voor de deur. Dit is de realiteit voor alle vrouwen. Maar zoals er op je werk begrip, aandacht en verlofmogelijkheden waren toen je zwanger was en kleintjes had, zo val je in een gat als je in de overgang komt. Er is geen aandacht voor en vaak is het niet eens bespreekbaar op je werk. Terwijl het een reden is voor meer ziekteverzuim. Er is nog een verschil,

  ›Verder lezen
 • Werken in je opvliegerjaren
  dinsdag 26 september 2017

  Het zou een hot onderwerp op de werkvloer kunnen zijn, ware het niet dat het een taboe is: de overgang.

  ›Verder lezen